01 mai 2023 | 17:18

Hackerul care a furat bitcoini în valoare de 300.000 de dolari din Rusia și i-a donat Ucrainei

ULTIMA ORĂ
Hackerul care a furat bitcoini în valoare de 300.000 de dolari din Rusia și i-a donat Ucrainei

În ultimii ani, aproape o dată la două luni, hackerii au vizat și au furat milioane de dolari în criptomonede. Dar ceea ce a făcut recent un hacker misterios este ceva de care auzim rareori.

Bani de la Rusia către Ucraina

Un hacker misterios a obținut acces și a furat bitcoin în valoare de 300.000 de dolari aparținând diferitelor agenții guvernamentale rusești. Dar asta nu este tot. În loc să folosească banii cripto furați, hackerul i-ar fi donat națiunii ucrainene lovite de război.

Experții în criptomonede spun că hackerul a transferat bitcoinii furați pe adresele unor voluntari ucraineni, conform raportului CoinDesk, care citează Chainalysis, o companie de monitorizare a criptomonedelor care colaborează cu guvernul SUA.

Misteriosul hacker pare să fi reușit să pună tehnologiile blockchain și bitcoin în slujba statului agresor. Folosindu-și abilitățile, hackerul a obținut acces la sute de portofele criptografice, care probabil aparțineau agențiilor rusești de aplicare a legii.

Analiștii de la Chainalysis consideră că hackerul a folosit o funcție de documentare a tranzacțiilor în blockchain-ul bitcoin pentru a identifica 986 de portofele controlate de Direcția principală a Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse (GRU), de Serviciul de Informații Externe (SVR) și de Serviciul Federal de Securitate (FSB), conform unui raport publicat în The New Voice Of Ukraine, un cotidian de știri de primă mână din țara afectată de război.

Ce spunea hackerul în mesajele sale

Hackerul a lăsat mesaje în limba rusă proprietarilor portofelelor, în care afirmă că aceste portofele au fost folosite pentru a plăti serviciile unor hackeri care lucrează pentru Rusia.

Nu se știe în ce măsură aceste afirmații sunt adevărate. Analiștii occidentali ar fi considerat incontestabil faptul că serviciile de informații rusești folosesc hackeri pentru a desfășura numeroase operațiuni.

Aceștia notează că cel puțin trei dintre portofelele presupus rusești au fost deja legate de Rusia de către terți. Două dintre acestea ar fi fost implicate în atacul Solar winds, iar cel de-al treilea a plătit pentru serverele utilizate în campania de dezinformare a Rusiei în alegerile din 2016.