28 apr. 2023 | 06:59

Criza imobiliară rămâne istorie: românii vor din nou să cumpere apartamente

ACTUALITATE
Criza imobiliară rămâne istorie: românii vor din nou să cumpere apartamente

Cele mai recente analize de pe piața imobiliară din România indică faptul că așa-zisa criză preconizată de unii analiști va rămâne istorie. Interesul românilor este în creștere, după o perioadă destul de lungă în care oamenii evitau să mai facă astfel de investiții.

Pe fondul multiplelor crize din economie, românii s-au gândit de două ori înainte de a mai investi bani în case și apartamente.

Acum însă, pe măsură ce inflația scade, interesul românilor pentru imobiliare a început să evolueze într-o manieră pozitivă.

Imobiliarele încep să „duduie” în toată țara

„Potrivit celor mai recente date de pe Storia.ro, platforma de imobiliare lansată de OLX, în luna martie românii au vizualizat cu 14% mai multe pagini cu anunțuri imobiliare decât în luna februarie și au realizat cu 16% mai multe contactări, dar cu 18% mai puține contactări față de aceeași lună a anului trecut. Durata de viață a anunțurilor active a scăzut cu 29% față de luna februarie, însă comparativ cu anul trecut este cu 8% mai mare.

Conform datelor Storia.ro din cele 10 orașe cu cel mai mare număr de anunțuri – București, Cluj-Napoca, Timișoara, Constanța, Brașov, Sibiu, Iași, Arad, Craiova și Oradea, prețul mediu raportat la numărul de anunțuri din fiecare zonă este de 1.453 euro/metru pătrat în luna martie, cu 2% mai mic decât în luna anterioară.

Cum au evoluat prețurile locuințelor de vânzare în capitală – locuințe vechi vs. locuințe noi.

Comparativ cu luna februarie 2023, prețurile medii ale apartamentelor vechi din București din sectoarele 4 și 6 au stagnat, cele din sectoarele 2 și 5 au înregistrat scăderi de 1%, iar prețurile medii de cumpărare din sectoarele 1 și 3 au avut o creștere temperată, de 1%.

În ceea ce privește locuințele noi, s-au înregistrat creșteri de 1% în sectorul 1, de 3% în sectorul 5 și de 4% în sectorul 6, în timp ce în sectorul 2 și 4 prețurile au scăzut cu 6% și respectiv 1%. În același timp, în sectorul 3 din capitală prețurile au stagnat”, relevă analiza citată.