28 apr. 2023 | 07:00

Până la 2000 de lei în plus pe lună, pe lângă salariu: consecințele surprinzătoare ale unei măsuri criticate

ACTUALITATE
Până la 2000 de lei în plus pe lună, pe lângă salariu: consecințele surprinzătoare ale unei măsuri criticate

Anul 2023 a început cu o schimbare foarte importantă adusă Codului Fiscal, una foarte criticată care nu părea să vină cu un beneficiu real pentru angajații români, ci doar pentru statul român, prin impozitare.

Au trecut patru luni de la momentul fiscalizării bacșișului în România. Mulți români s-au bucurat că pot lăsa bacșiș cu cardul, statul român s-a bucurat că primește 10% din sumă, în timp ce angajații din HoReCa, la prima vedere, s-au frustrat pentru că pierd o parte din leafă. În realitate, se pare că, de când cu acest sistem, tot mai mulți au deschiderea de a lăsa bacșiș.

Pe de altă parte, în continuare nu vorbim de un sistem perfect. Bacșișul la borcan nu poate fi încă impozitat, iar cel mai prost la această afacere ies zilierii. Nu de alta, dar nu mai pot beneficia sub nicio formă de bani în plus.  Doar angajații au acest privilegiu.

Fiscalizarea bacșișului vine cu bani în plus la leafă

,,Chiar este ok și ne avantajează foarte mult. De aproximativ o lună, undeva la 1.000 de lei plus, peste. Este super”, a afirmat un ospătar pentru Digi24. ,, Am intrat și noi în normalitate”, se bucură un al tânăr.

Pentru mulți, bacșișul a reușit să le dubleze veniturile obținute din salariu. Media pare să fie între 1500 și 2000 de lei în plus pe lună.

,,Noi credem că la nivel național veniturile din industrie vor crește cu 30%. Am luat două din restaurantele pe care eu le am în grupul meu. Într-unul dintre ele, pe primele trei luni ale anului, veniturile din bacșiș reprezintă 60% din salariile nete. La al doilea restaurant pe care l-am monitorizat, venitul din bacșiș depășesc cuantumul salariilor nete” a declarat Ion Biriș, vicepreședinte HORA.

Vizavi de beneficiul statului român în această ecuație, se estimează că ar fi de aproximativ 20 de milioane de euro pe acest an, cu condiția ca toți operatorii din industrie să facă un efort pentru a intra în legalitate. Nu de alta, dar ANAF a dat deja amenzi aspre pe acest subiect. ,,Sute de operatori verificați, zeci sancționați. Sunt amenzi de 4.000 de lei și confiscarea sumelor. Şi deşi legea a fost aşteptată 7 ani, patronii de restaurante spun că mai are nevoie de îmbunătăţiri”, a subliniat Marian Morcoasa,  reprezentant ANAF.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele