Jules Verne este scriitorul care a reușit, prin operele sale, să bucure copilăriile multora, de-a lungul timpului.
Jules Verne a fost părintele absolut al SF-ului, fiind, de asemenea, unul dintre primii și puținii scriitori care au reușit să prezică aproape „la milimetru” anumite evenimente și invenții care s-au petrecut, ulterior.
Jules Verne s-a născut în data de 8 februarie 1828, în Franța, la Nantes și încă de copil obișnuia să asculte cu mult interes poveștile pe care marinarii le spuneau, în porturi. A avut noroc, de altfel, de o mamă care l-a susținut și de la care ar fi moștenit imaginația bogată.
La 12 ani, micul Jules se îmbarca în mod clandestin pe o navă, cu scopul de a călători spre India. Nu a avut noroc, de vreme ce tatăl său l-a prins la timp, pedepsindu-l aspru ulterior.
„De acum, voi călători doar în imaginația mea”, a spus Jules Verne, imediat după acest eveniment.
Visa să fie un fel de cronicar al viitorului, încercând mereu să-și imagineze cum vor arăta mașinăriile de peste ani. Acest spirit avea să se materilizeze în nenumărate cărți SF care aveau să facă istorie, atât prin poveștile bine conturate, însă și prin prisma faptului că scriitorul a prezis multe dintre invențiile viitoare ale omenirii, după cum îți vom explica în cele ce urmează.
Așa cum menționam anterior, multe dintre profețiile lui Jules Verne au devenit, în timp, realitate, iar modul în care a putut să prezică aceste lucruri rămâne, încă, sub semnul întrebării.
Se prea poate ca oamenii să fi fost influențați de lucrările lui și nu neaparat invers, întocmai așa cum s-a întâmplat și cu celebrul telefon Motorola, inspirat din comunicatorul Star Trek: Original Series.
Revenind la Jules Verne, acesta ar fi prezis, acum aproape 200 de ani, tehnologii care au fost inventate abia ani buni mai târziu.
Spre exemplu, în epoca sa, călătoriile pe Lună erau de domeniul fantasticului, însă ele s-au întâmplat, între timp, și în realitate, nu numai în cartea De la Pământ la Lună. El a folosit atunci calcule precise care, se pare, că sunt folosite și astăzi.
„Nu poate fi o coincidență. Capsula noastră avea 9.000 kg și era din aluminiu. Avea 4 metri înălțime și am decolat la doar 100 de mile de locul din care personajele lui Verne și-au luat și ele zborul. Am aterizat la doar două mile și jumătate de zona unde «actorii» lui Verne au revenit pe Pământ, în Oceanul Pacific”, i-a scris Frank Borman, comandatul unei nave care a făcut ocolul în jurul Lunii, nepotului lui Jules Verne.
O altă invenție pe care Verne a „ghicit-o” în detaliu este submarinul, care apare pentru prima oară în 20.000 de leghe sub mări, carte scrisă în anul 1869. Primul submarin a fost construit în anul 1964.
Lucrarea numită În anul 2889, scrisă în anul 1889, Jules Verne vorbea despre emisiunile de știri. Acestea aveau să ia startul în 1920, un pic mai devreme decât prezisese scriitorul, totuși.
În cazul în care te-am făcut curios despre Jules Verne și vrei să-l recitești sau, în funcție de caz, să-l citești pentru prima oară, iată o listă de opere care s-ar putea să te ajute în demersul tău: A doua patrie, Agenția Thompson and Co., Arhipelagul în flăcări, Burse de călătorie, Castelul din Carpați, Călătorie spre centrul Pământului, Călătorie în Anglia și în Scoția Căpitanul Hatteras, Cele 500 de milioane ale Begumei Cesar Cascabel, 5 săptămâni în balon, Claudius Bombarnac, Contele de Chanteleine, Copiii căpitanului Grant, De la Pământ la Lună, Doamna Branican, Doi ani de vacanță, 20.000 de leghe sub mări, Epava “Cynthiei”, Familia fără nume, Farul de la capătul lumii, Frații Kip, Hector Servadac, Insula misterioasă, Invazia mării, În jurul Lunii, Întâmplări neobișnuite, Kéraban Încăpățânatul, Mathias Sandorf, Minunatul Orinoco, Naufragiații de pe Jonathan, Nord contra Sud, O tragedie în Livonia, Ocolul Pământului în 80 de zile, Parisul în secolul XX, Prichindel, Raza verde, Satul aerian, Secretul lui Wilhelm Storitz, Sfinxul ghețarilor, Steaua Sudului, Testamentul unui excentric, Uimitoarea aventură a misiunii Barsac, Uimitoarele peripeții ale jupânului Antifer, Un bilet de loterie, Unchiul Robinson sau Vulcanul de aur.