25 apr. 2023 | 12:44

Japonezii de la Ispace vor să fie prima companie privată care ajunge pe Lună. Ar putea fi o aselenizare istorică

ULTIMA ORĂ
Japonezii de la Ispace vor să fie prima companie privată care ajunge pe Lună. Ar putea fi o aselenizare istorică

Un start-up spațial japonez va încerca marți să devină prima companie privată care va plasa un modulator pe Lună. Dacă totul decurge conform planului, modulul de aterizare Hakuto-R Mission 1 al ispace va începe să coboare spre suprafața lunară în jurul orei 1540 GMT.

Start-up-ul japonez care va încerca o aselenizare istorică

Update 26 aprilie, ora 12.44. Sonda lunară japoneză, care transporta un rover dezvoltat în Emiratele Arabe Unite, a încercat marți să se așeze pe suprafața Lunii – și să marcheze prima aselenizare din lume pentru o navă spațială dezvoltată comercial. Însă controlorii de zbor de la sol nu au reușit imediat să reia contactul, ceea ce a determinat compania să presupună că nava spațială s-a pierdut.

Modulul de aterizare, construit de firma japoneză Ispace, a fost lansat în vârful unei rachete SpaceX de la Cape Canaveral, Florida, la 11 decembrie. Nava spațială a făcut apoi un drum de trei luni pentru a intra pe orbita Lunii, care se află la aproximativ 383.000 de kilometri de Pământ, folosind o traiectorie cu energie redusă. În total, călătoria a dus modulul de aterizare la aproximativ 870.000 de mile (1,4 milioane de kilometri) prin spațiu.

Aterizarea era așteptată să aibă loc marți la ora 12:40 p.m. ET, adică miercuri la ora 1:40 a.m., ora standard a Japoniei.

Minutele au trecut în timp ce echipa de control al misiunii a lucrat pentru a relua contactul cu vehiculul după o pană de comunicație așteptată. La aproximativ 20 de minute după ora planificată de aterizare, directorul general al Ispace, Takeshi Hakamada, a oferit o actualizare.

„Nu am reușit să confirmăm o aterizare cu succes”, a declarat acesta. „Trebuie să presupunem… că nu am putut finaliza aterizarea pe suprafața lunară. Inginerii noștri continuă să investigheze situația”.

Știre inițială: Acesta își va încetini orbita la aproximativ 100 de kilometri deasupra Lunii, apoi își va ajusta viteza și altitudinea pentru a face o „aterizare ușoară” aproximativ o oră mai târziu.

Succesul este departe de a fi garantat. În aprilie 2019, organizația israeliană SpaceIL și-a văzut modulul de aterizare prăbușindu-se pe suprafața Lunii.

Ispace a anunțat trei locuri alternative de aterizare și ar putea muta data coborârii pe Lună la 26 aprilie, 1 mai sau 3 mai, în funcție de condiții.

„Ceea ce am făcut până acum este deja o mare realizare și aplicăm deja lecțiile învățate din acest zbor la viitoarele noastre misiuni”, a declarat fondatorul și directorul general al ispace, Takeshi Hakamada, la începutul acestei luni.

„Scena este pregătită. Aștept cu nerăbdare să fiu martor la această zi istorică, care marchează începutul unei noi ere a misiunilor lunare comerciale.”

Modulul de aterizare se află deja pe orbita lunară

Modulul de aterizare, cu o înălțime de puțin peste doi metri și o greutate de 340 de kilograme, se află pe orbita lunară încă de luna trecută.

Acesta a fost lansat de pe Pământ în decembrie cu una dintre rachetele Falcon 9 ale SpaceX, după mai multe întârzieri.

Până în prezent, doar Statele Unite, Rusia și China au reușit să plaseze un robot pe suprafața lunară, toate prin intermediul unor programe sponsorizate de guverne.

Cu toate acestea, Japonia și Statele Unite au anunțat anul trecut că vor coopera în cadrul unui plan de a plasa un astronaut japonez pe Lună până la sfârșitul deceniului.

Modulul de aterizare transportă mai multe rovere lunare, inclusiv un model japonez în miniatură de doar opt centimetri care a fost dezvoltat în comun de agenția spațială japoneză cu producătorul de jucării Takara Tomy.

Misiunea este urmărită îndeaproape și de Emiratele Arabe Unite, al căror rover Rashid se află la bordul modulului de aterizare, ca parte a programului spațial în expansiune al națiunii.

Țara din Golf este un nou venit în cursa spațială, dar a trimis o sondă pe orbita lui Marte în 2021. Dacă roverul său va ateriza cu succes, aceasta va fi prima misiune pe Lună din lumea arabă.

Hakuto înseamnă „iepure alb” în japoneză și face referire la folclorul japonez conform căruia un iepure alb trăiește pe Lună.