25 apr. 2023 | 09:55

Profeția lui Isaac Newton despre sfârșitul lumii, mai ciudată decât ai crede: cum a calculat momentul Apocalipsei

ACTUALITATE
Profeția lui Isaac Newton despre sfârșitul lumii, mai ciudată decât ai crede: cum a calculat momentul Apocalipsei

Se știe despre Isaac Newton că a fost bun la fizică și matematică, însă mai puțin cunoscut este faptul că, la un moment dat, și-a înfipt, spre exemplu, ace în globii oculari pentru a vedea ce se întâmplă în viitor.

Pe lângă faptul că și-a dedicat o mare parte din timpul liber studiului alchimiei, o credință medievală potrivit căreia metalele de orice fel ar putea fi transformate în aur, Isaac Newton a fost, de asemenea, interesat de ocultism și apocalipsa biblică.

El a încercat să prezică sfârșitul lumii, pe baza înțelegerii sale protestante a Bibliei și a evenimentelor care au urmat și se pare că ar fi făcut referire la anul 2060, ca an fatidic.

Calculele lui Isaac Newton

„Cele 2300 de zile profetice nu au început înainte de ridicarea cornului mic al țapului.

2 Acea zi nu a început după distrugerea Ierusalimului și a Templului de către romani.
3 Timpul și jumătatea timpului nu au început înainte de anul 800, în care a început supremația papilor.
4 Ei nu au început după domnia lui Grigore al VII-lea. 1084.
5 Cele 1290 de zile nu au început înainte de anul 842.
6 Nu au început după domnia Papei Grigore. al 7-lea. 1084.
7 Diferența dintre zilele 1290 și 1335 fac parte din cele șapte săptămâni.”

Isaac Newton credea în poveștile apocaliptice din Biblie, în care o bătălie de tip Armaghedon avea să aibă loc între „Gog și Magog” la sfârșitul zilelor, în 2060.

„Newton era convins că Hristos se va întoarce în jurul acestei date și se va stabili un Regat global al păcii”, scria Stephen D. Snobelen, acum profesor de istoria științei și tehnologiei la Universitatea King’s College din Halifax, în 2003.

El a scris într-o predicție secretă: „Nu menționez acest lucru pentru a afirma când va fi sfârșitul, ci pentru a pune capăt presupunerilor neplăcute ale oamenilor fanteziști care prevăd frecvent timpul sfârșitului și, făcând astfel, duc la discreditare profețiile sacre, pe măsură ce prezicerile lor eșuează”.

Din nefericire pentru Newton, a trecut suficient timp pentru a nu fi tras la răspundere dacă predicțiile sale eșuează. Evident, dacă trăia în zilele noastre, ar fi fost inclus în categoria iubitorilor de teoria conspirației.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele