Ce măsuri cuprinde Ordonanța austerității anunțată de premierul Ciucă și când ar urma să fie adoptată
Ordonanța de urgență care vizează reducerea cheltuielilor publice urmează să fie adoptată săptămâna aceasta de guvern, după ce timp de o lună de zile au existat disensiuni între liderii coaliției de guvernare. Ordonanța de austeritate este ceva mai blândă față de varianta vehiculată inițial. Astfel printre măsurile anunțate se numără: reducerea cheltuielilor cu bunuri și servicii ale ministerelor, înghețarea angajărilor la stat cu câteva excepții, dar și reducerea numărului de consilieri.
Update 8 mai, ora 18:22. Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, luni, după ședința coaliției ce decizii a luat după ședința cu liderii coaliției.
Măsurile anunțate de premierul Ciucă:
- reducerea cu 10% cheltuielile ministerelor la bunuri și servicii,
- oprirea achizițiilor de autovehicule, de mobilier, precum și alte cheltuieli neesențiale ale instituțiilor publice;
- înghețarea angajărilor la stat, însă cu excepții: învățământul și sănătatea;
- o reducere la jumătate a numărului consilierilor din cabinetele demnitarilor din aparatul guvernamental;
După ce a fost amânată cu o săptămâna, Ordonanța austerității ar putea fi adoptată zilele acestea, însă proiectul trebuie discutat din nou într-o ședință a coaliției.
„Că va fi la şedinţa de Guvern de miercuri sau într-o şedinţă de Guvern ulterioară, cert este că săptămâna viitoare vom adopta această ordonanţă, care, încă o dată, prevede o rânduială în ceea ce priveşte cheltuielile de la buget. Şi aici ne referim la bunuri şi servicii, ne referim la reducerea cheltuielilor pentru achiziţia de autovehicule şi mobilier şi alte cheltuieli. Putem să funcţionăm şi să administrăm în continuare ţara şi fără aceste cheltuieli”, spunea săptămâna trecută premierul Nicolae Ciucă.
Totodată, premierul a susţinut că impozitarea progresivă este o soluţie care se poate aplica în România doar atunci când vom avea „toate instrumentele necesare”.
„Mai precis, digitalizarea la nivelul Ministerului Finanţelor pentru determinarea venitului global, pentru că discutăm de impozitare progresivă, în condiţiile în care putem să determinăm venitul global. Aşa cum astăzi toate aceste cifre încă sunt ţinute cu creionul în registre, este imposibil să se aplice impozitarea progresivă”, a mai spus premierul.
Premierul Nicolae Ciucă a anunţat în luna aprilie că a cerut reduceri de cheltuieli în ministere, însă supraimpozitarea celor cu salarii mai mari decât cel al președintelui Klaus Iohannis este, în continuare incertă.
Și subiectul interzicerii cumulului pensie-salariu rămâne un subiect delicat, despre care Marcel Ciolacu, liderul PSD, a spus săptămâna trecută că aceasta ar fi o măsură „neconstituțională”.
Ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, spunea că „gaura de la buget nu e în niciun caz de 20 de miliarde de lei”. El afirmă că încetinirea încasării veniturilor se cifrează undeva la 4,7 miliarde de lei față de programat.
Ciolacu nu o numește ordonanța austerității, ci mai degrabă de cumpătare a banului public
Marcel Ciolacu a transmis săptămâna trecută că ordonanţa privind reducerea cheltuielilor bugetare nu este „o ordonanţă a austerităţii”, iar pentru a depăşi efectul mai multor crize suprapuse, atunci corect şi responsabil este ca Guvernul să vină cu „nişte reguli foarte clare în ceea ce priveşte cheltuirea banului public”.
„Este o întrebare sunt ferm convins pentru prim-ministrul României şi ministrul Finanţelor, dar din ce ştiu eu, vă pot spune că la începutul săptămânii viitoare sunt ferm convins că va avea loc o coaliţie şi principiile oricum au fost aprobate şi respectiva ordonanţă va fi pusă în transparenţă şi pe urmă va fi promovată în Guvernul României.
Nu este o ordonanţă a austerităţii. Fals. În momentele în care încerci să depăşeşti efectul mai multor crize suprapuse, atunci corect şi responsabil este ca un Guvern al României să vină cu nişte reguli foarte clare în ceea ce priveşte cheltuirea banului public. Poţi să faci o analiză şi să vezi unde s-a greşit, care sunt oportunităţile, până la urmă”, a transmis Marcel Ciolacu.
Kelemen Hunor: Nu pot vorbi despre austeritate, ci despre măsuri pentru stoparea risipei
La rândul său Kelemen Hunor a spus că nu este vorba de măsuri de austeritate, ci de stoparea risipei.
„Nu aş vorbi despre austeritate, ci despre o atenţie sporită pentru a înlocui risipa, acolo unde există. Aceste decizii pe care trebuie să le luăm în săptămânile care urmează se vor referi doar la anumite tipuri de cheltuieli, la cheltuielile legate de servicii, la lucruri care sunt necesare, dar acolo unde se poate face economie, trebuie făcută.
Măsurile nu se vor referi la tăieri de personal, la salarii şi la investiţii. Sunt două domenii mari unde aceste decizii nu vor afecta bugetele local şi naţional, de niciun fel”, a transmis Kelemen Hunor, sâmbătă.
Update 24 aprilie, ora 13:11: O ședință a coaliției a fost programată azi pentru ora 16:00. Potrivit unei variante în lucru a Ordonanţei cu măsurile de reducere a cheltuielilor la nivelul statului, guvernul pregăteşte suspendarea ocupării posturilor vacante în instituţiile statului, interzicerea cumulului pensie-salariu, dar şi stoparea oricăror achiziţii de maşini şi mobilier.
Știrea inițială: La ședința care a început în această dimineață la Palatul Victoria participă Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor. Ședința nu apare în agenda premierului, însă Nicolae Ciucă are la ora 11:30 programată participarea la reuniunea Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social.
Liderii coaliției de guvernare discută despre pachetul de măsuri privind reducerea cheltuielilor. Premierul Nicolae Ciucă a promis că nu va fi austeritate în perioada următoare, ci mai degrabă cumpătare.
„Coaliția de guvernare a decis că e nevoie de o reducere a cheltuielilor cu 20 de miliarde de lei. Pentru asta, fiecare minister trebuie să vină cu propriul plan, însă unii miniștri spun că nu prea au de unde să taie”, a anunțat premierul Nicolae Ciucă, săptămâna trecută.
Ce conține pachetul de măsuri
Salarii înghețate, cumulul pensie-salariu este interzis, iar angajările la stat sunt blocate, acestea sunt doar câteva dintre măsurile pe care le pregătește Guvernul pentru următoarea perioadă.
Aceste măsuri urmează să fie luată după ce veniturile la bugetul de stat sunt mai mici cu 4,7 miliarde de lei față de program doar în primul trimestru, iar diferența proiectată pentru întregul an este de 20 miliarde de lei.
Printre măsurile propuse pentru a diminua din cheltuieli se numără stoparea angajărilor la stat pentru o perioadă temporară, dar și eventuale majorări salariale.
Este interzisă cumpărarea, preluarea în leasing sau închirierea de autoturisme, mobilier și aparatură birotică. Fac excepție autoritățile și instituțiile publice nou-înființate și obiectivele de investiții.
Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a declarat săptămâna trecută că toate ministerele au transmis planurile de reducere a cheltuielilor bugetare.
La ședința de azi a coaliției se discută inclusiv despre legilie educației care se dezbat în Parlament. Potrivit procedurii, deputaţii mai au doar trei zile pentru a finaliza dezbaterile, care încă sunt la primul proiect, cel ce vizează învăţământul preuniversitar.
Până pe data de 27 aprilie ar trebui adoptat raportul comisiei şi supus unui vot în plenul Camerei.