24 apr. 2023 | 10:55

Descoperire uimitoare în Danemarca: tezaurul viking de sub porumb

ACTUALITATE
Descoperire uimitoare în Danemarca: tezaurul viking de sub porumb

Aproape 300 de monede de argint, despre care se crede că au mai mult de 1.000 de ani, au fost descoperite lângă o fortăreață vikingă din nord-vestul Danemarcei.

Tezaul rar, situat în două locuri nu departe unul de altul, a fost dezgropat de o tânără care căuta metale într-un lan de porumb, toamna trecută.

„Un tezaur ca acesta este foarte rar”, a declarat, pentru AFP, Lars Christian Norbach, directorul muzeului din Iutlanda de Nord, unde vor fi expuse artefactele.

Ce se știe despre monedele vikinge de argint, de ce sunt speciale

Monedele de argint au fost găsite la aproximativ câțiva kilormetri de fortăreața vikingă Fyrkat, lângă orașul Hobro. Deoarece ambele louri au inscripții în cruce, se crede că datează din anii 980.

Tezaurul include monede daneze, arabe și germanice, precum și piese de bijuterii originare din Scoția sau Irlanda, potrivit arheologilor.

Norbach a spus că descoperirile datează din aceeași perioadă cu fortăreața și ar oferi mai multe informații despre istoria vikingilor.

„Cele două comori de argint, în sine, reprezintă o poveste absolut fantastică, dar să le găsești îngropate într-o așezare la doar opt kilometri de castelul viking Fyrkat, al lui Harald Bluetooth, este incredibil de interesant”, a declarat arheologul și curatorul muzeului, Torben Trier Christiansen, într-un comunicat.

Monedele anterioare ale regelui Harald nu prezentau cruce, ca semn distinctiv, așa că acestea ar putea avea legătură cu creștinarea vikingilor.

Mai mult, știe că, atunci când vikingii se aflau în război, obișnuiau să-și îngroape comorile pentru a fi mai greu găsite de inamici.

De asemenea, trebuie menționat că aceștia credeau că dacă își îngroapă comorile le vor redescoperi după moarte.

Arheologii au spus că vor continua săpăturile în toamna viitoare, după recoltare și speră să găsească inclusiv morminte și case ale oamenilor de altădată.

Artefactele vor fi expuse public din iulie, la Muzeul de Istorie din Aalborg.

Fata care a făcut descoperirea urmează să primească o compensație financiară, a cărei valoare nu a fost făcută publică.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele