China revendică ambele maluri ale strâmtorii Taiwan și lansează noi amenințări către Occident: „Cine se joacă cu focul, se va arde”
„Ambele părți ale Strâmtorii Taiwan aparțin Chinei și este corect și adecvat ca China să-și afirme suveranitatea asupra lor, a declarat vineri ministrul chinez de externe Qin Gang. El a avertizat Occidentul că țara sa „nu va face nicio concesie” în privința Taiwanului și a denunțat, de asemenea, criticile „absurde” ale Occidentului, care ar putea avea „consecințe periculoase”.
China se năpustește din nou să revendice Taiwan
Qin Gang a făcut aceste declarații la Forumul Lanting de la Shanghai, care a abordat o gamă largă de subiecte, de la Ucraina la Taiwanul autonom, insulă în jurul căreia Beijingul a organizat luna aceasta exerciții militare după ce președintele insulei, Tsai Ing -wen, s-a întâlnit cu șeful Camerei Reprezentanților din SUA, Kevin McCarthy, în California.
Forumul Lanting, inițiat de Ministerul Afacerilor Externe al Chinei, este o platformă de comunicare și schimb de opinii între guvern, comunitatea de afaceri, mediul academic, mass-media și public.
„Auzim adesea afirmații ciudate care susțin că China sfidează ordinea internațională bazată pe reguli, că încearcă să schimbe unilateral status quo-ul în Strâmtoarea Taiwan prin forță sau coerciție”, a declarat Qin Gang, potrivit Reuters și AFP.
„Această logică este absurdă și consecințele sale sunt periculoase”, a declarat Qin la acest forum diplomatic organizat la Shanghai, denunțând o „definire” a status quo-ului de către Occident care echivalează cu o „subminare a suveranității chineze”.
„Persoanele imparțiale pot vedea cine este implicat în hărțuiri hegemonice și cine este angajat în practici autoritare”, a precizat el.
„Nu este vorba de China continentală, ci de forțele separatiste care militează pentru independența Taiwanului și de o mână de țări care încearcă să perturbe status quo-ul”, a spus Qin.
„Oricine se joacă cu focul în problema Taiwanului se va arde în cele din urmă”
Beijingul consideră Taiwanul democratic și autonom, care se autoguvernează, teritoriul său, revendicare respinsă cu fermitate de guvernul de la Taipei, și denunță sistematic întâlnirile la nivel înalt între oficialii taiwanezi și cei străini.
Pe fondul acestei intense activități militare în jurul Taiwanului, Uniunea Europeană, SUA și G7 au emis un avertisment către Beijing, îndemnându-l să mențină status quo-ul în strâmtoarea Taiwan, care separă teritoriul insular de China continentală.
Beijingul a exercitat presiuni militare și economice puternice asupra Taipei de la venirea la putere a președintei Tsai Ing-wen în 2016.
China este nemulțumită de apropierea produsă în ultimii ani între autoritățile taiwaneze și unele țări occidentale, în special SUA, considerând-o o amenințare la adresa integrității sale teritoriale, comentează AFP.
„Nu vom face nicio concesie celor care încearcă să submineze suveranitatea și securitatea Chinei. Oricine se joacă cu focul în problema Taiwanului se va arde în cele din urmă”, a avertizat Qin Gang.