20 apr. 2023 | 07:48

Vestea dimineții pentru cinci milioane de pensionari: se schimbă legea, scad contribuțiile la pensie

ACTUALITATE
Vestea dimineții pentru cinci milioane de pensionari: se schimbă legea, scad contribuțiile la pensie

Românii s-ar putea să primească o nouă mână de ajutor când vine vorba de salariile primite în perioada de activitate, în raport cu pensia de care se vor bucura la momentul pensionării. Un anunț în acest sens a fost făcut de Dan Vîlceanu, un fost ministru de Finanțe.

În Parlamentul României a fost depus un proiect în Parlament prin care să scadă contribuțiile la pensie de la 25% la 20% din salariu. Deși inițiativa pare una pozitivă, având în vedere că vor crește veniturile nete ale românilor, partea fascinantă constă în argumentului oficialului pe marginea faptului că valoarea pensiilor nu va afectată.

Ce se întâmplă cu salariile românilor, dar cu pensiile

„Nu, nu există o legătură directă între cuantumul contribuției și pensie. Acum pensia este calculată prin punctaj sau ți se calculează punctajul prin raportarea salariului tău la salariul mediu brut. Deci, nu există o corelație între nivelul contribuției efective pe care o plătești și pensie.

Garantat 100% (nu scad pensiile viitoare – n.red), legea o poate vedea oricine.

Practic, punctele pe care le obții pentru a beneficia de pensie vin prin raportarea salariului brut la salariul mediu brut. Deci nu există o legătură directă între suma pe care o plătești ca și contribuție și pensie”, a spus Dan Vîlceanu, fostul ministru de Finanţe, marţi, la Antena 3.

În mod evident, nu a durat mult după anunțul lui Vîlceanu până când a venit și opoziția cu câteva argumente. Un al fost ministru de Finanțe, Gheorghe Ialomițeanu a atras atenția asupra faptului că o astfel de inițiativă, deși se traduce prin reducerea impozitării pe muncă, țara noastră este în deficit.

„Sigur, are ca efect reducerea impozitării pe muncă, dar deficitul bugetar la bugetul de asigurări sociale va crește, subvenția va crește și să nu uităm că suntem în sistem de procedură de deficit excesiv.

Comisia Europeană, prin PNRR, ne spune să reducem cheltuielile cu pensiile și cheltuielile cu salariile, iar în momentul în care venim cu niște facilități fiscale, deficitul bugetar va crește mult mai mult și aici trebuie găsite surse.

Eu aș merge mai mult pe atragerea de fonduri europene și acordarea de subvenții producătorilor, ca să avem o stimulare, adică stimularea cererii pe bază de ofertă, pentru că în 2017-2018, guvernarea de atunci a redus impozitarea pe muncă și a mărit cheltuielile permanente, fără să ia măsuri pe stimulare a ofertei.

Și nu trebuie să ne mirăm acum că în 2022 am avut un deficit al balanței comerciale cu 10 miliarde de euro mai mare decât în 2021. Acele măsuri din 2017-2018 au stimulat cererea și am acoperit-o din importuri și ați văzut câte probleme avem.

În loc să susținem oferta, trebuie să îi ajutăm pe producători prin subvenții, aici trebuie făcut mai mult”, a spus fostul ministru Gheorghe Ialomiţianu, la Antena 3. 

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele