18 apr. 2023 | 11:13

Sistemul de pensii din România, victima unui angajament pe 50 de ani: toți pensionarii sunt afectați direct

ACTUALITATE
Sistemul de pensii din România, victima unui angajament pe 50 de ani: toți pensionarii sunt afectați direct

În următorii ani, confortul financiar al pensionarilor din România nu arată bine deloc, iar problema principală pentru acest potențial dezastru economic pleacă de la angajamentele țării noastre în fața Bruxelles-ului prin PNRR.

Orice majorarea de pensie ar putea fi blocată în următoarele decenii din cauza Planului Național de Redresare și Reziliență, pentru simplul fapt că, în opinia ministrului Muncii, cei care au redactat planul cu pricina au dorit ca românii să fie cât se poate de săraci în următorii 50 de ani. Avertismentul pe marginea acestui subiect a venit de la Marius Budăi într-o intervenție la Antena 3 CNN.

Ce urmează pentru pensionarii români

Când vine vorba de PNRR, nimic nu-l supără mai tare pe ministrul Muncii decât referința la procentul maxim de 9,4% din PIB pentru pensiile românilor. Budăi speră la eliminarea acelui prag.

„Eu am primit o întrebare de la Comisia Europeană. „Domnule, ce ați avut în cap când ați scris acest procent și de ce până în 2070? Că noi nu înțelegem”. Din păcate le-am spus că nici eu nu înțeleg. Vedeți dumneavoastră, și acum nu că vorbim de 9,4. Putem spune 9,1 sau 18,9 sau 15 sau oricât vreți dumneavoastră.

Însă eu am studiat toate legislațiile din toate statele membre și toate PNRR-urile din statele membre ale Uniunii Europene. Niciun stat membru nu și-a impus o asemenea plafonare”, a declarat Marius Budăi pentru sursa citată.

Valoarea specificată în PNRR este cu atât mai ciudată cu cât media europeană privind ponderea pensiilor din PIB este între 12,5% și 13%.

„Întrebarea ar putea continua. Domnule, de ce tu, ca și guvernant la acest moment, știind că în Uniunea Europeană 12,5-13 este media cu plata pensiilor din PIB în statele din Uniunea Europeană, tu îţi dorești ca țara ta să fie mai săracă, ca seniorii tăi să fie mai săraci cu 3% ca media Uniunii Europene?

Doar dacă îi urăști, din punctul meu de vedere, poți să faci așa ceva, că altfel nu văd de ce să pui o asemenea plafonare. Deci, niciun PNRR nu și-a propus să plafoneze așa ceva, să treacă vreun procent anume și nicio legislație a unor state membre nu cuprinde așa ceva. Până în 2070 trebuie să fim săraci. Că așa au considerat unii la acel moment”, a declarat oficialul Guvernului.”, a concluzionat ministrul Muncii.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele