13 apr. 2023 | 13:35

Tunurile ANAF, puse pe patroni: taxe și impozite mai mari, oamenii de afaceri sunt îngroziți

ACTUALITATE
Tunurile ANAF, puse pe patroni: taxe și impozite mai mari, oamenii de afaceri sunt îngroziți

Anul 2023 s-ar putea să se dovedească a fi deosebit de păgubos pentru patronii români, în condițiile în care aceștia se așteaptă să le fie majorată povara fiscală de pe umeri, care este deja foarte dificil de susținut în actualele condiții precare ale economiei naționale și mondiale.

Oamenii de afaceri de la noi din țară, indiferent de domeniul de activitate în care activează, nu traversează o perioadă prea oportună, în condițiile în care multiplele crize își fac simțite efectele și în mediul de business, iar inflația și scumpirile din sectorul energetic sunt cele mai mari probleme și reprezintă motivul principal de îngrijorare pentru manageri.

Patronii români să plătească taxe mai mari la stat, ca să fie bani la buget!

Totuși, se poate mai rău de atât, iar patronii cred că situația li se va înrăutăți în perioada următoare. Motivul? Managerii locali anticipează o creștere a poverii fiscale, cu alte cuvinte sunt de părere că statul va pune tunurile pe ei și le va impune taxe și impozite mai mari.

O analiză recent realizată în sectorul privat românesc de EY România arată că cea mai mare parte a companiilor româneşti (73%) se aşteaptă să plătească în 2023 mai multe taxe şi impozite. Este vorba, după cum indică managerii noștri locali, despre dări către stat cum ar fi impozitul pe profit, TVA, taxe locale sau alte impozite directe ori indirecte.

“Ordonanţa de Urgenţă nr. 133 din vara anului trecut a legiferat noi modificări ale Codului fiscal, unele cu aplicabilitate chiar din 2022, altele începând cu 1 ianuarie anul curent. Sunt în aşteptare norme de aplicare care trebuie să completeze legi care vor intra în vigoare începând cu anul viitor. Sistemul fiscal românesc traversează o perioadă efervescentă, cu schimbări de anvergură, care vor avea impact pe termen lung asupra activităţii jucătorilor din economia naţională, indiferent de sectorul în care funcţionează sau de dimensiunea companiei. Statul român, prin autoritatea de reglementare – Ministerul Finanţelor – şi cea de aplicare – ANAF – are ca obiective principale creşterea veniturilor bugetare, prin conformare voluntară la plata impozitelor, dar şi prin creşterea calităţii controalelor, digitalizare şi aducerea la suprafaţă a unor activităţi care se derulează în special în zonele mai puţin controlabile – gri/neagră – a economiei naţionale”, se menţionează într-un comunicat al EY.

“Majoritatea (61%) celor care se aşteaptă la o creştere a taxelor pe care le vor avea de plătit în viitorul apropiat consideră că acest lucru se va datora creşterii activităţii companiilor în care activează sau/şi evoluţiei inflaţiei, ceea ce este interesant la o analiză mai atentă, întrucât reflectă, pe de o parte, o performanţă pozitivă – cel puţin nominală – a afacerilor şi, pe de altă parte, faptul că impactul inflaţionist a devenit un indicator de care se ţine seama în planurile de afaceri”, a declarat Alex Milcev, liderul departamentului de Asistenţă fiscală şi juridică EY România.