16 apr. 2023 | 09:00

Toți șoferii din România trebuie să știe, s-a schimbat legea: este obligatoriu, iar amenzile sunt usturătoare

ACTUALITATE
Toți șoferii din România trebuie să știe, s-a schimbat legea: este obligatoriu, iar amenzile sunt usturătoare

Legislația din România este surprinzător de întortocheată pentru șoferii care vor să trăiască în legalitate și care încearcă să evite amenzi usturătoare. Din câte se pare, Codul Rutier se schimbă mai des decât ar crede cineva posibil.

Conform legislației în vigoare pentru toți șoferii din România, în cazul în care apar schimbări în legătură cu datele de identificare ale unui vehicul sau cele ale proprietarului acestuia, certificatul de înmatriculare al vehiculului trebuie preschimbat în cel mult o lună de la apariția schimbărilor. Ce nu știu mulți șoferi este că lista respectivelor modificări include și schimbarea domiciliului proprietarului mașinii. Cu alte cuvinte, dacă te-ai mutat în chirie sau ți-ai luat luat un apartament, dacă vrei să eviți o amendă usturătoare, trebuie să faci un efort pentru preschimbarea certificatului de înmatriculare a mașinii, după cum se arată în Codul Rutier.

Ce spune legea, ce amenzi riscă șoferii

Conform Avocatnet.ro, Codul rutier prevede că “proprietarul sau deținătorul mandatat al unui vehicul este obligat să solicite autorității competente înscrierea în certificatul de înmatriculare sau de înregistrare a oricărei modificări a datelor de identificare a vehiculului respectiv sau, după caz, ale proprietarului, în termen de 30 de zile de la data la care a intervenit modificarea”.

Dintr-un punct de vedere, când îți schimbi adresa de domiciliu, certificatul de înmatriculare trebuie schimbat la fel ca în situația în care se schimbă proprietarul autoturismului, dacă l-ai vândut. În acest scop, trebuie să te adresezi serviciilor regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor.

În primul rând, schimbarea certificatului de înmatriculare în situațiile detaliate mai sus te ajută să eviți situația în care pur și simplu nu afli de o amendă de circulație pentru că a fost livrată la vechea adresă de domiciliu. Nu de alta, dar neplata unei astfel de amenzi, chiar și în necunoștință de cauză, te poate lăsa în imposibilitatea comercializării unui imobil, teren sau vehicul. Nu în ultimul rând, neachitarea amenzilor către stat te poate lăsa în imposibilitatea obținerii unor finanțări.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele