05 apr. 2023 | 09:40

Obligatoriu pentru toți șoferii din România, s-a schimbat legea: amenzi de până la 1.200 de lei, dacă ai uitat să faci asta

ACTUALITATE
Obligatoriu pentru toți șoferii din România, s-a schimbat legea: amenzi de până la 1.200 de lei, dacă ai uitat să faci asta

Toți șoferii din România trebuie să știe noua lege. Cei care dețin permis de conducere și își schimbă domiciliul sunt obligați să preschimbe certificatul de înmatriculare al mașinii deținute în cel mult o lună

Astfel, conform Codului rutier, în situația în care apar schimbări în legătură cu datele de identificare a unui vehicul sau cele ale proprietarului acestuia, adică inclusiv atunci când deținătorul unei mașini își schimbă domiciliul, certificatul de înmatriculare al respectivului vehicul trebuie preschimbat în cel mult o lună de la apariția schimbărilor.

Șoferii trebuie să respecte această lege

Concret, Codul rutier prevede că “proprietarul sau deținătorul mandatat al unui vehicul este obligat să solicite autorității competente înscrierea în certificatul de înmatriculare sau de înregistrare a oricărei modificări a datelor de identificare a vehiculului respectiv sau, după caz, ale proprietarului, în termen de 30 de zile de la data la care a intervenit modificarea”.

Așadar, atunci când apar schimbări legate de datele proprietarului unui vehicul (numele sau adresa de domiciliu, sau legate de datele mașinii), certificatul de înmatriculare trebuie schimbat în cel mult o lună de la acel moment.

În acest caz, trebuie să mergi la serviciile regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor.

Ca referință, termenul pentru preschimbarea certificatului de înmatriculare la schimbarea domiciliului e necesar, deoarece, în cazul amenzilor ce se dau în lipsa contravenientului, cum e și cazul amenzilor pentru neplata rovinietei sau a taxei de pod, “comunicarea procesului-verbal şi a înştiinţării de plată se face prin poştă, cu aviz de primire, sau prin afişare la domiciliul sau la sediul contravenientului”, potrivit OG 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor.

Cu toate astea, permisul auto ar putea deveni istorie în următorii şapte ani, potrivit unei propuneri venite de la Bruxelles, însă acest lucru nu înseamnă că şoferii vor putea circula fără acte. Din anul 2030, permisul auto ar putea deveni o amintire. Atunci, el s-ar putea transforma într-un simplu cod QR care să fie verificat şi recunoscut pe tot teritoriul Uniunii Europene.