11 apr. 2023 | 11:48

Numărul cazurilor de scarlatină în rândul copiilor a crescut alarmant. Sfaturile medicului pediatru Mihai Craiu pentru părinți

ULTIMA ORĂ
Numărul cazurilor de scarlatină în rândul copiilor a crescut alarmant. Sfaturile medicului pediatru Mihai Craiu pentru părinți

După o iarnă cu multe cazuri de gripă și viroze, primăvara a adus numeroase cazuri de scarlatină și varicelă. Medicul pediatru Mihai Craiu a transmis că în ultimele săptămâni un număr mare de copii au fost diagnosticați cu scarlatină. Medicul a explicat într-o postare pe Facebook că odată cu renunțarea la măsurile anti-COVID, oamenii au nu au mai respectat măsurile de prevenție.

În ultimele săptămâni, tot mai mulţi copii sunt diagnosticaţi cu scarlatină, o boală extrem de contagioasă produsă de infecția cu streptococ beta-hemolitic. Zilele trecute Secția de Pediatrie a Spitalului de Boli Infecțioase Constanța funcționa la capacitate maximă, cei mai mulți copii  erau diagnosticați cu scarlatină sau forme complicate de varicelă.

Mihai Craiu, medic pediatru la Institutul pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” din București și fondatorul „Spitalului Virtual pentru Copii” a venit cu o serie de explicații „înainte de a escalada faimoasa noastră streptofobie națională”. 

„În ultimele săptămâni au fost diagnosticați, la noi în Compartimentul de Primiri Urgențe al INSMC, foarte mulți copii cu infecție produsă de Streptococ beta-hemolitic grup A (GAS). Cred că ar trebui să știm câteva lucruri, înainte de a escalada faimoasa noastră streptofobie națională. Deopotrivă medici și părinți aveam, înainte de pandemie, o reacție emoțională în cazul întâlnirii cu GAS”,a transmis medicul pediatru pe Facebook.

 

De ce a crescut numărul infecțiilor cu streptococ beta-hemolitic A

Mihai Craiu a mai explicat că odată cu renunțarea la măsurile anti-COVID, în martie 2022, au revenit „bunele” obiceiuri și aproape nimeni nu a mai respectat setul de indicații de prevenție.

„Odată cu renunțarea la măsurile oficiale de minimalizare a riscului de transmisie a virusului SARS-CoV-2, în martie 2022, au revenit „bunele” obiceiuri și aproape nimeni nu a mai respectat setul de indicații de prevenție. Căci, vorba aia, am scăpat de dictatura medicală. Căci, vorba aia, am scăpat de dictatura medicală. Infecția cu GAS este contagioasă si uneori poate evolua foarte grav. In istoria modernă a României există povestea tragică a prințesei (fiica regelui Carol I) ce a murit la 4 ani de scarlatină. Dar acum scarlatina este tratabilă!”, a mai spus Mihai Craiu.

 

Cum tratăm scarlatina? Medic pediatru: „Panica nu ajută la nimic”

Netratată, afecțiunea poate duce la complicaţii foarte grave, precum leziuni ale inimii sau rinichilor.

„Putem folosi cu succes, la sfatul medicului, Penicilină V sau Amoxicilină. Iar la cei cu alergie la penicilină, dar fără istoric de anafilaxie, ar putea fi folosite cefalosporinele de generatie I. Practic nu există tulpini rezistente.Despre macrolide, numai de bine. Le putem utiliza cu succes dacă antibiograma dovedește că GAS nu este rezistent la acestea (eritromicină, azitromicină sau claritromicină). Și trebuie să fim calmi. Panica nu ajută la nimic. Nici autodiagnosticul”, a mai punctat medicul.

Ce este scarlatina?

Scarlatina este o boală infecțioasă bacteriană cauzată de anumite tipuri de streptococ beta hemolitic de grup A (SGA, Streptococcus pyogenes). Aceste bacterii produc o toxină care, la pacienții infectați, cauzează o erupție cutanată caracteristică în formă de puncte roșii sau pete pe piele.

Boala este mai frecventă la copii și se răspândește de obicei prin contactul cu o persoană infectată sau prin contactul cu obiecte contaminate. Simptomele includ febră, durere în gât, inflamație a ganglionilor limfatici și o erupție cutanată care apare mai întâi pe piept și pe abdomen, apoi se răspândește pe restul corpului. Alte simptome pot include dureri de cap, greață și vărsături, limbă zmeurie, paloare în jurul buzelor etc.

Exsudatul faringian este „investigația de aur” pentru diagnosticare scarlatinei. Dacă exsudatul este recoltat corect, cultura are o precizie de 90-95% în diagnosticul anginelor streptococice, potrivit INSP. Scarlatina poate fi tratată cu antibiotice pentru a elimina infecția bacteriană și pentru a preveni complicațiile.

Cel puțin 30 de copii au murit în Marea Britaniei anul trecut

În Marea Britanie la finalul anului trecut cel puțin 30 de copii au murit din cauza infecției cu streptococ A, transmitea pe 30 decembrie Agenţia britanică de securitate sanitară.

Din 2017 până în 2018, au existat 355 de decese, dintre care 27 fiind copii. Agenția pentru Securitatea Sănătății din Marea Britanie transmitea anul trecut că infecțiile rămân rare, iar majoritatea cazurilor continuă să fie înregistrate la persoanele de peste 45 de ani.