14 apr. 2023 | 17:23

Ai simțit vreodată o prezență, chiar și atunci când erai singur în cameră? Există o explicație științifică pentru asta

ACTUALITATE
Ai simțit vreodată o prezență, chiar și atunci când erai singur în cameră? Există o explicație științifică pentru asta

Ai simțit vreodată că cineva este acolo chiar și atunci când erai singur? Ce ne poate spune știința despre experiența prezenței inexplicabilă.

Dacă ai avut vreodată senzația ciudată că există o prezență în cameră când erai sigur că ești singur, s-ar putea să fii reticent să recunoști asta. Poate că a fost o experiență profundă sau înfricoșătoare.

Dacă nu ai avut o explicație care să te ajute să procesezi experiența, cei mai mulți oameni se vor strădui să înțeleagă ce s-a întâmplat cu ei. Dar acum, cercetările arată că această experiență eterică este ceva ce putem înțelege, folosind modele științifice ale minții, corpului și relația dintre cele două.

Unul dintre cele mai mari studii pe această temă a fost realizat încă din 1894. Societatea pentru Cercetare Psihică (SPR) și-a publicat Census of Hallucinations, un sondaj efectuat pe peste 17.000 de persoane din Marea Britanie, SUA și Europa. Sondajul a urmărit să înțeleagă cât de comun era ca oamenii să aibă vizite aparent imposibile. SPR a concluzionat că astfel de experiențe s-au întâmplat prea des pentru a fi din întâmplare (una din 43 de persoane chestionate).

În 1886, SPR a publicat Phantasms of the Living. Această colecție a inclus 701 de cazuri de telepatie, premoniții și alte fenomene neobișnuite. De exemplu, reverendul PH Newnham, din Devonport în Plymouth, a povestit o vizită în Noua Zeelandă, unde o prezență pe timp de noapte l-a avertizat să nu se alăture unei excursii cu barca în zorii zilei următoare. Mai târziu a aflat că toți cei aflați în călătorie s-au înecat.

Multe dintre relatările colectate de SPR sună așa: experiențe halucinatorii care se petrec la granițele somnului. S-a sugerat că mai multe experiențe religioase înregistrate în secolul al XIX-lea au o bază în hipnagogie. Prezențele au o legătură deosebit de puternică cu paralizia de somn, trăită de aproximativ 7% dintre adulți cel puțin o dată în viață. În paralizia în somn, mușchii noștri rămân înghețați ca o „mahmureală” din somnul REM, dar mintea noastră este activă și trează. Studiile au sugerat că peste 50% dintre persoanele cu paralizie în somn raportează că au întâlnit o prezență.

Explicația prezenței din cameră

Dar de ce o experiență precum paralizia în somn ar crea un sentiment de prezență? Unii cercetători s-au concentrat pe caracteristicile specifice ale trezirii într-o situație atât de neobișnuită. Majoritatea oamenilor consideră paralizia în somn înfricoșătoare, chiar și fără halucinații. În 2007, cercetătorii J. Allen Cheyne și Todd Girard au susținut că, dacă ne trezim paralizați și vulnerabili, instinctele noastre ne vor face să ne simțim amenințați. Dacă suntem pradă, trebuie să existe un prădător.

O altă abordare este de a analiza aspectele comune dintre „vizitele” în paralizia în somn și alte tipuri de prezență simțită. Cercetările din ultimii 25 de ani au arătat că prezența nu este doar o parte obișnuită a peisajului hipnagogic, ci și raportată în boala Parkinson, psihoză, experiențele în apropierea morții și doliu. Acest lucru sugerează că este puțin probabil să fie un fenomen specific somnului.

Știm din studiile de caz neurologice și experimentele de stimulare a creierului că prezența poate fi provocată de indicii corporale. De exemplu, în 2006, neurologul Shahar Arzy și colegii au reușit să creeze o „figură din umbră” care a fost experimentată de o femeie al cărei creier era stimulat electric în joncțiunea temporoparietală stângă (TPJ). Silueta părea să oglindească poziția corpului femeii.

O serie de experimente din 2014 au arătat, de asemenea, că perturbarea așteptărilor senzoriale ale oamenilor pare să inducă un sentiment de prezență la unii oameni sănătoși. Modul în care funcționează procedura folosită de cercetători este să te păcălească să te simți ca și cum ți-ai atinge spatele, sincronizându-ți mișcările cu un robot, direct în spatele tău. Creierul nostru dă sens sincronizării prin deducerea că noi producem acea senzație. Apoi, când acea sincronizare este întreruptă – făcând ca robotul să atingă ușor desincronizarea – oamenii pot simți brusc că o altă persoană este prezentă: o fantomă. Schimbarea așteptărilor senzoriale ale situației induce o halucinație.

Această logică s-ar putea aplica și unei situații precum paralizia în somn. Toate informațiile noastre obișnuite despre corpurile și simțurile noastre sunt perturbate în acest context, așa că poate nu este surprinzător că putem simți că există ceva acolo, alături de noi. S-ar putea să simțim că este o altă prezență, dar într-adevăr suntem noi.