08 apr. 2023 | 21:07

Fondul Monetar Internațional redevine coșmarul nostru, la fel ca-n anii ’90: anunțul dur de la șefa instituției

ACTUALITATE
Fondul Monetar Internațional redevine coșmarul nostru, la fel ca-n anii '90: anunțul dur de la șefa instituției

Fondul Monetar Internațional este una dintre instituțiile de care românii se tem de zeci de ani, din cauza evenimentelor petrecute în trecut, când cu toții am fost privați de un nivel de trai decent, pentru a plăti datoriile, dar și din cauză că nu ne dorim să devenim din nou datori până peste cap și să fie nevoie de măsuri dure pentru a putea rambursa finanțările.

Acum, prin cel mai recent anunț al șefei instituției, FMI redevine coșmarul nostru, deoarece a conturat previziuni economice nu tocmai favorabile pentru economia mondială, în următorii ani.

Ce spune șefa FMI ne bagă în sperieți. Anunțul de ultimă oră

Conform celor spuse recent de directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, transmite Reuters, avansul economiei mondiale este așteptat să scadă sub 3% în 2023. Mai grav decât atât este că ar urma să rămână în jurul acestei valori o perioadă foarte lungă de timp de acum încolo, mai exact în următorii cinci ani.

Previziunile economice conturate de specialiștii din cadrul FMI sunt realizate într-o perioadă marcată de lipsă de predictibilitate și foarte instabilă, cu o serie de crize și pericole în plină desfășurare. Cele mai grave aspecte țin de războiul din Ucraina, dar și de inflația scăpată de sub control în Europa.

“În profita surprinzătoarei rezilienţe a pieţelor muncii şi a cheltuielilor de consum în economiile avansate, dar şi a efectelor pozitive ale redeschiderii Chinei, ne aşteptăm ca economia mondială să înregistreze o creştere de sub 3% în 2023.

În condiţiile sporirii tensiunilor geopolitice şi a nivelului încă ridicat al inflaţiei, o redresare robustă rămâne greu de realizat, ceea ce afectează perspectivele tuturor, în primul rând ale celor mai vulnerabili”, este de părere șefa FMI.

Oficialul are și o serie de recomandări pentru factorii de decizie, în perioada următoare: “Cheia este monitorizarea cu atenţie a riscurilor în bănci şi în instituţiile financiare non-bancare, precum şi slăbiciunea unor sectoare, cum ar fi cel imobiliar. Nu este momentul pentru reducerea vigilenţei”, a mai adăugat aceasta.