05 apr. 2023 | 16:50

Criza cu facturile atinge noi cote. Ce se întâmplă în energie și ce planuri au aleșii neamului pentru noi

ACTUALITATE
Criza cu facturile atinge noi cote. Ce se întâmplă în energie și ce planuri au aleșii neamului pentru noi

Pe fondul crizei energetice și a haosului din acest sector, de la o zi la alta se iau noi decizii și se construiesc strategii și planuri de acțiune pentru perioada următoare.

Acum, autoritățile noastre se canalizează pe energia verde și încearcă să își contureze un plan de acțiune, astfel încât să reușim să devenim o țară aliniată celor mai noi norme din energie, dar totodată să devenim și mai eficienți din acest punct de vedere.

Astfel, după cum afirmă Elena Popescu, Ministerul Energiei, Direcţia Generală Politici Energetice şi Green Deal, închiderea capacităţilor pe cărbune trebuie să aducă, după sine, înlocuirea lor cu cele pe regenerabile şi gaze naturale.

Ce ni se pregătește „de sus”, legat de facturi și energia pe care o consumăm în casele noastre

„Nu putem închide 5.000 MW până în 2026 şi să le locuim numai cu regenerabile. Capacitatea pe regenerabile va creşte, ne aşteptăm să crească până în 2035″, a menţionat Elena Popescu, la conferinţa „Tranziţia energetică în perioada de criză: Obstacole şi oportunităţi”.

Vorbim despre o perioadă de tranziție, pe care specialiștii o conștientizează și, desigur, o anticipează, iar această perioadă nu trebuie lăsată la voia întâmplării. Experta susține că, până când vom reuși să ducem la bun sfârșit această tranziție, trebuie să avem reglementate “capacităţi de backup”.

„Acum avem un calendar agreat cu Comisia Europeană – şi sperăm că acest jalon de închidere a celor 660 de MW este considerat îndeplinit în cadrul PNRR”, a mai ținut să puncteze Elena Popescu.

Este important să conștientizăm importanța reducerii dependenței de energia importată din Rusia, dar mai ales a beneficiilor pe care energia verde ni le aduce, mai ales din perspectiva mediului înconjurător. Tocmai de aceea, autoritățile caută soluții pentru a schimba situația în acest domeniu. Singura problemă derivă din faptul că aceste modificări sunt oarecum supuse unor presiuni generate pe de-o parte de dificultățile economice, dar și de războiul din Ucraina.