De ce să nu mai mănânci niciodată în centrul vechi din București. Scenele care te vor „afecta emoțional”: mizerie de nedescris în restaurante și pub-uri
Imagini greu de privit pentru cei slabi de inimă! Inspectorii ANPC au făcut o razie, înainte de Paște, la restaurantele și pub-urile din centrul vechi al Capitalei, iar ce au găsit acolo i-a lăsat mască chiar și pe ei.
Gândaci, alimente expirate și mucegai, în restaurantele din centrul vechi
Inspectorii ANPC au decis să facă curățenia de Paște la terasele și restaurantele din centru vechi al Capitalei. La o verificare amănunțită, aceștia au descoperit o mizerie de nedescris. De la alimente expirate, gândaci în bucătării, frigidere neigienizate, oale și tigăi arse, la spații de depozitare cu mucegai și produse depozitate pe jos. Șocant este faptul că restaurantele primeau sute de clienți pe zi și le pregăteau mâncarea în aceste condiții inumane.
Mai mult de atât, se folosea același spațiu pentru păstrarea hainelor angajaților și depozitarea alimentelor, dar și folosirea unor echipamente de gătire neigienizate, cu depuneri de grăsime arsă. La hoteluri, comisarii ANPC au găsit saltele și perne murdare, dar și mobilier uzat și băi neconforme.
După verificările drastice, 14 operatori economici au fost închiși temporar până la remedierea situației. În plus, amenzile ridicate se ridică la aproximativ 180.000 de lei. Totodată, produsele neconforme descoperite au fost oprite definitiv de la comercializare.
„După cum bine știți, în ultima perioadă, am încercat să transmitem un mesaj de fermitate întregii industrii, arătând că anumite abateri nu pot fi trecute cu vederea, precum lipsa curățeniei, păstrarea unor alimente în afara termenului de valabilitate sau o greșită gestionare a alimentelor.
Vom alege, în perioada următoare, zone aglomerate, pentru a fi siguri că acoperim, într-un timp scurt, cât mai multe locații, în speranța că proprietarii vor comunica și cu ceilalți actori din această industrie, iar lucrurile se vor îndrepta până la începutul verii”, a spus Horia Constantinescu, președinte ANPC.
ANPC, noi ordine pentru restaurante
Toate alimentele preparate în bucătăria proprie, fără etichete, vor avea specificate detalii despre declarația nutrițională a fiecărui fel de mâncare din meniu, împreună cu alergenii și aditivii prezenți. Cu alte cuvinte, HoReCa este obligată să afișeze declarația nutrițională a fiecărui preparat.
Trebuie precizat că informațiile despre Ordinul 201/2022 al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor nu sunt chiar noi, însă data inițială de implementare (final de 2022) se prelungise până la 15 martie 2023.
Pe scurt, specialiștii ANPC vor să alinieze informațiile despre preparatele culinare servite într-o locație alimentară publică la Regulamentul UE nr. 1169/2011, care obligă prezentarea tuturor datelor legate de ingredientele produselor alimentare și valorile lor nutriționale pe etichetele acestora.