03 apr. 2023 | 10:22

Tichete de masă 2023 – cât valorează voucherele de la angajator, ce se schimbă în acest an

ACTUALITATE
Tichete de masă 2023 - cât valorează voucherele de la angajator, ce se schimbă în acest an

Majoritatea angajaților din România se bucură de tichete de masă ”de la firmă” și chiar dacă rămâne la latitudinea patronului să ofere sau nu acele vouchere neimpozabile, valoarea lor este stabilită prin lege, iar valorile pentru 2023 tocmai au fost confirmate.

De anul trecut, valoarea tichetelor de masă a fost stabilită la un maxim de 30 de lei pe zi, chiar dacă unii patroni pot decide să opteze pentru o valoarea mai mică decât atât. În mod uzual, valoarea cu pricina este actualizată anual, dar 2023 pare să fie excepția de la regulă, după cum au decis aleșii.

Ce se întâmplă cu tichetele de masă în 2023

În prima fază, se știa că în primele șase luni din 2023, valoarea tichetelor de masă, a voucherelor de la angajator, rămâne bătută în cuie la 30 de lei. De fapt, Ordinul nr. 1.263/654/2023 al ministrului finanțelor și al ministrului muncii a apărut vineri în Monitorul Oficial prevede că valoarea maximă a unui tichet de masă să rămână la 30 de lei cel puțin până în septembrie 2023. Deși documentul vizează semestrul I al anului, conform Avocatnet.ro, mai precis, discutăm de perioada aprilie – septembrie.

Cei care mai speră totuși la vouchere de masă un pic mai mari în acest an, s-ar putea să vadă majorarea începând cu octombrie 2023, dar este destul de improbabil. Un lucru este însă sigur, până la finele lunii septembrie, nu vor suferi niciun fel de modificare.

Pentru context, ultima majorare de care s-au bucurat românii care primesc tichete de masă a fost în iulie 2022. La acea vreme, saltul a fost unul foarte impresionant, de aproape 50%, de la 20,17 lei la 30 de lei. Chiar și așa, cel mai important aspect de reținut că este ordinul menționat mai sus și legea românească referitoare la vouchere nu vine cu nicio obligativitate pentru angajator, nici în ceea ce privește acordarea de vouchere, nici când vorbim de valoarea lor minimă, doar cea maximă.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele