29 mart. 2023 | 14:20

A fost descoperit mirosul parfumului Cleopatrei: cum au reușit oamenii de știință asta

ACTUALITATE
A fost descoperit mirosul parfumului Cleopatrei: cum au reușit oamenii de știință asta

Parfumul Cleopatrei a fost recreat de oamenii de știință.

Cercetătorii moderni ajută la dezvăluirea vieții în societățile antice. Oamenii de știință încep încet să descopere și să recreeze peisajul olfactiv al lumii antice. Acest lucru include proiectarea unui parfum despre care se crede că ar fi fost folosit de Cleopatra, femeia faraon care a condus Egiptul între 51 și 30 î.e.n.

Dar, după cum raportează Bruce Bower de la ScienceNews, determinarea efectivă a ingredientelor care compun parfumurile antice adevărate nu este atât de ușor pe cât ar părea.

Ce parfum folosea Cleopatra

Arheologii Robert Littman și Jay Silverstein, ambii de la Universitatea din Hawaii, au descoperit în 2012 o fabrică de parfumuri în afara orașului Mendes, plină cu sticle de parfum și amfore care conțineau reziduuri de parfum. Perechea le-a cerut celorlalți autori, Dora Goldsmith, egiptolog din Berlin, și Sean Coughlin, profesor de filozofie greacă și romană din Praga, să folosească „arheologia experimentală” pentru a încerca să recreeze parfumul produs acolo.

După cum a raportat Jason Daley de la Smithsonian în 2019, au reușit să creeze „arome puternice, picante, ușor mucegăite, care tindeau să persiste mai mult decât parfumurile moderne”. Procesul de încercare și eroare a implicat ingrediente precum uleiul de curmale, smirna, scorțișoara și rășina de pin.

Pe vremea Cleopatrei, amestecul era cunoscut sub numele de parfum mendezian, numit astfel pentru orașul din care a provenit, Mendes. Datorită popularității sale imense în partea superioară a populației egiptene, rețeta scrisă a supraviețuit în greacă și romană antică.

Într-o lucrare din septembrie 2021 din revista Near Eastern Archaeology intitulată „Eau de Cleopatra”, cercetătorii descriu modul în care au folosit atât sursele clasice, cât și tehnica foarte modernă de paleobotanică atât pentru a identifica, cât și pentru a recrea mirosul.

„O constelație de variabile a produs un miros extrem de plăcut, cu o notă de bază condimentată de smirnă și scorțișoară proaspăt măcinată și însoțită de dulceață. A rămas puternic aproape doi ani, o calitate asociată cu parfumurile egiptene deja pe vremea lui Theophrastus”, scriu ei.