23 mart. 2023 | 20:43

Arestarea lui Putin va fi „o declarație de război”. Medvedev amenință Occidentul, după decizia Curții Penale Internaționale

ULTIMA ORĂ
Arestarea lui Putin va fi „o declarație de război”. Medvedev amenință Occidentul, după decizia Curții Penale Internaționale

Înaltul oficial rus Dmitri Medvedev a declarat joi că orice încercare de arestare a președintelui rus Vladimir Putin ar fi considerată o „declarație de război” împotriva țării, în contextul în care Moscova continuă să invadeze Ucraina vecină.

Într-o postare pe Telegram, Medvedev, secretarul adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, a criticat decizia Curții Penale Internaționale (CPI) de a emite un mandat de arestare pe numele lui Putin pentru presupuse crime de război în Ucraina, afirmând că decizia CPI se adaugă la un „potențial negativ colosal” în relația deja tensionată dintre Rusia și țările occidentale.

Mandat de arestare pentru Vladimir Putin

CPI a emis vineri un mandat de arestare pentru Putin și un alt oficial rus pentru presupuse crime de război în Ucraina de când Rusia a început invazia pe scară largă a țării în februarie 2022, emițând acuzații bazate pe presupusa lor implicare în răpirea a mii de copii din Ucraina în Rusia.

„Relațiile noastre cu Occidentul sunt deja mai rele decât au fost vreodată în istorie”, a declarat oficialul rus de ani în postarea sa pe Telegram.

Medvedev, care a fost președinte al Rusiei între 2008 și 2012, l-a numit, de asemenea, pe ministrul german al justiției, Marco Buschmann, în răspunsul său video. Buschmann a spus că Putin va fi arestat în baza mandatului de arestare al CPI dacă va vizita Germania.

„Să ne imaginăm – evident această situație care nu se va realiza niciodată – dar totuși să ne imaginăm că s-ar realiza: Actualul șef al statului nuclear a mers într-un teritoriu, să spunem Germania, și a fost arestat”, a declarat Medvedev, potrivit Reuters.

„Ce s-ar întâmpla? Ar fi o declarație de război împotriva Federației Ruse”, a adăugat el.

„Și în acest caz, toate bunurile noastre – toate rachetele noastre etc. – ar zbura spre Bundestag, spre biroul cancelarului”.