20 mart. 2023 | 18:50

Câte 683 de lei gratis de la stat: s-a dat legea în Parlament. Pentru ce se dă ajutorul și cine primește banii

ACTUALITATE
Câte 683 de lei gratis de la stat: s-a dat legea în Parlament. Pentru ce se dă ajutorul și cine primește banii

Noi schimbări legislative de importanță semnificativă apar în Parlament. Vizate sunt familiile din România ce aduc pe lume copii.

Pe fondul natalității tot mai scăzute, autoritățile de la București se gândesc la măsuri și strategii menite să ofere mai mult sprijin părinților, încă din primele zile de viață ale bebelușului.

În acest moment, mulți tineri amână momentul în care devin părinți, cu precădere din cauze de natură economică. Mai mult decât atât, cele mai multe dintre familiile conștiente de dificultățile pe care le presupune statutul de părinte, din perspectivă financiară, aleg să aducă pe lume unul sau maximum doi copii.

În acest ritm, numeroase studii sociale arată că populația României va scădea semnificativ și se ridică deja serioase semne de întrebare cu privire la cine va mai plăti pensii peste 20 sau 30 de ani și cine va mai munci în această țară. Este evident că e nevoie de o strategie și o reformă în rândul măsurilor sociale, și se pare că asta se și încearcă în acest moment.

Un grup de parlamentari a propus un proiect de lege ce a primit deja undă verde din partea Senatului României, ce va oferi tinerilor părinți mai mult sprijin financiar.

Alt ajutor „gras” de la stat. Ei sunt românii care pun mâna pe bani

Este vorba despre faptul că dreptul la alocaţia de stat pentru copii se va stabili începând cu prima zi de viaţă a copilului. Concret, trebuie reținut că alocația pentru bebeluș se va acorda începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul.

„În realitate, părinţii primesc alocaţia de stat pentru copii la distanţă de două sau trei luni de la naşterea copiilor, deci cu o întârziere justificată doar de birocraţia excesivă a statului, birocraţie care izvorăşte de această dată din lege (…), care menţionează în prezent că alocaţia se stabileşte începând cu luna ulterioară naşterii, iar plata se face luna ulterioară depunerii cererii”, spun inițiatorii proiectului, încercând să convingă factorii de decizie că este vorba despre o măsură nu doar utilă, ci care așază situația într-un firesc al lucrurilor și aduce normalitate și stabilitate pe plan financiar, în casele unde vin pe lume copii.

În cele din urmă, subliniem faptul că măsura tocmai ce a trecut de Senat, deci pentru a se aplica are nevoie și de votul favorabil al deputaților. Ulterior, proiectul trebuie promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial.