Noi reguli pentru șoferi în sensul giratoriu. Poliția Română: „Vechea practică nu mai este valabilă”
Poliția Română atrage atenția şoferilor că regulile de circulație în sensul giratoriu s-au schimbat, iar vechea practică nu mai este valabilă. Recent, regulamentul nou de aplicare a Codului Rutier a fost adoptat de Guvern.
S-au schimbat regulile de circulație în sensul giratoriu
Cele mai importante modificări pentru șoferi vizează intersecțiile cu sens giratoriu și circuitul permiselor de conducere reținute de polițiști, în funcție de natura abaterilor.
Duminică seara, Poliția Română a ținut să lanseze un avertisment despre aceste schimbări din Codul Rutier: „Știi cum se circulă în sensul giratoriu? Nu mai poți să ieși direct de pe banda a 2-a sau a 3-a a sensului giratoriu și să le tai fața celor de pe celelalte benzi, iar dacă vrei să faci această manevră trebuie să îți semnalizezi intenția, să te asiguri că poți face asta fără să pui în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic. Vechea practică nu mai este valabilă conform ultimelor modificări! Conduceți prudent!”.
O astfel de intersecție este definită ca fiind dirijată, semnalizată ca atare, prevăzută cu una sau mai multe benzi de circulație, în care traficul se desfășoară într-o singură direcție, în jurul unei zone centrale.
Ce prevede Codul Rutier 2023
În plus, conducătorii auto vor primi amenzi pentru lucruri care erau permise până acum, după ce s-au făcut mai multe actualizări la Codul Rutier. Aşadar, începând cu luna martie 2023, polițiștii din serviciile publice comunitare Regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor vor putea da amenzi în mai multe situaţii: dacă şoferul nu şi-a preschimbat carnetul sau talonul auto ori nu şi-a radiat mașina deținută în termenul legal.
De asemenea, șoferii riscă să fie sancţionaţi pentru deţinerea simultană a două permise de conducere naţionale, dintre care unul emis în străinătate. În plus, deținătorii de autoturisme vor putea primi, până la eliberarea certificatului de înmatriculare, o dovadă înlocuitoare cu valabilitatea de o lună.
În ce situații riști amendă
Românii mai trebuie să știe că una dintre cele mai importante modificări stabilite prin OG 11/2023, la Codul rutier, este abilitarea ofițerilor și agenților de poliție din serviciile publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor de a constata și sancționa o serie de contravenții.
Concret, conducătorii auto riscă amendă pentru:
- neîndeplinirea obligaţiei de a solicita autorităţii competente, în termenul prevăzut de lege, eliberarea unui nou permis de conducere sau certificat de înmatriculare ori de înregistrare, în cazul în care acestea au fost declarate furate, pierdute, deteriorate sau nu mai corespund din punctul de vedere al formei şi conţinutului celor în vigoare;
- neîndeplinirea obligaţiilor de preschimbare a certificatului de înmatriculare sau de înregistrare a autovehiculului şi tractorului agricol sau forestier ori remorcii în cazurile prevăzute de lege;
- neefectuarea radierii vehiculelor din evidență, în cazurile şi termenele prevăzute de lege;
- deţinerea simultană a două permise de conducere naţionale, dintre care unul eliberat de o autoritate competentă străină.