Mesajul dimineții de la Casa de Pensii pentru toți românii: mai ai timp până la 31 august să cumperi vechime la pensie. Cât costă un an
Legea pensiilor a suferit mai multe modificări în ultimii ani, iar una foarte importantă își va face simțite efectele după 31 august 2023. În acest context, Casa de Pensii a venit cu un avertisment foarte important pentru românii care se gândesc să-și cumpere ani de vechime la pensie.
Posibilitatea achiziției de vechime la pensie va dispărea în viitorul foarte apropiat. Românii care se gândesc la această practică mai au timp până pe 31 august pentru a-și completa stagiul de cotizare de 15 ani. Din păcate, în contextul majorării salariului minim în 2023 și a punctului de pensie, comparativ cu 2022, prețul plătit pentru această operațiune este semnificativ mai mare.
Românii care vor să cumpere vechime la pensie trebuie să știe
Înainte de a efectua orice plată în contul Casei de Pensii, trebuie să te prezinți la un ghișeu pentru a verifica perioadele pentru care nu s-au plătit contribuții. În momentul în care s-au stabilit datele, trebuie nu doar să faci plata, ci să depui o declarație și contractul cu Casa.
Conform datelor obținute de Antena 3 pe marginea subiectului, Dan mai are nevoie de câțiva ani pentru a beneficia de pensia de stat și, din acest motiv, s-a deplasat la Casa de Pensii pentru a semna contractul. „Minimul este de 15 ani. Eu întâmplător aveam numai 12 ani acoperiți, deci am de recuperat o perioada de circa 3 ani de zile. Prima dată am fost ajutat să obțin o evaluare grosieră a perioadei lipsă și când am venit aici pur și simplu mi-au dat formularele să le completez”, a declarat bărbatul.
Deși această posibilitate este benefică pentru mulți români, alții au fost luați prin surprindere când au aflat că le lipsesc ani de cotizare la stagiul de pensionare, ani care, din păcate sunt și foarte costisitori de compensat. „Este destul de greu pentru că foarte multe persoane care au muncit foarte mulți ani au fost păcălite prin faptul că li s-au spus că le-au făcut contracte de muncă, că li s-au plătit asigurările și toate astea și s-au trezit la o anumită vârstă când și-au luat desfășurătorul pentru cotizație să nu mai există acei bani. Să își cumpere vechime, dar din ce? Că nu poate să-și permită, asta este ideea”, a declarat o femeie.
În ceea ce privește costurile de achiziție a vechimii la pensie, contribuția minimă este de 750 lei pe lună, adică 9.000 lei pe an. Costul vechimii în muncă este mai mare cu circa 100 lei față de anul trecut şi se calculează în funcție de salariul minim pe economie. Plata se face dintr-o dată sau eșalonat, pentru maxim 6 ani consecutivi sau pe bucăți.
„Putem să ne cumpărăm vechime de când am împlinit 18 ani și până la vârsta standard de pensionare. Perioada pentru care dorim să o cumpărăm nu trebuie să fi avut șomaj, pensie de invaliditate, creștere, îngrijire copil, contract de muncă nici în țară, nici în alt stat al Uniunii Europene și nici un alt stat cu care România are acord”, a explicat Popescu Ionela Cristina, inspector Serviciul Contribuții.