Mii de locuri de muncă cu salarii generoase, de bugetar: 2023 este un an bun dacă vrei să te angajezi în România
România se confruntă în continuare cu o criză a forței de muncă și, deși multe salarii au crescut, patroni întâmpină în continuare dificultăți majore în a găsi oameni care să vrea să muncească. Dacă ai visat însă la un job confortabil în structurile statului, mii de posturi de bugetari au fost scoase la concurs în 2023.
Statul român face de mulți ani concurență neloială pe piața muncii sectorului privat, cu salarii mai generoase, o sumedenie de zile libere și alte beneficii. Situația nu a fost însă niciodată la fel de gravă ca în 2023, având în vedere că ne aflăm în primele zile ale lunii martie și, deja, aproape 3000 de posturi au fost scoase pe piață pentru bugetari, 90% dintre acestea fiind funcții de execuție. Ca referință, primăriile, școlile și spitalele sunt cei mai mari angajatori la nivel național. Pe zona de privat, tot de la începutul anului și până în prezent, au fost scoase la concurs 65.000 de poziții noi.
Ce locuri de muncă se găsesc în România
Conform datelor agregate de jobradar24.ro, un instrument dezvoltat de eJobs.ro, aproape 3000 de locuri de muncă au fost listate online de către diverse instituții ale statului român. Dintre acestea, aproximativ 200 sunt de conducere, iar celelalte sunt de execuție. Între timp, pe aceeași platformă de recrutare menționată, au apărut 65.000 de poziții noi, mai mult de jumate pe zona de experiență entry-level.
„Statul devine un competitor din ce în ce mai puternic pentru angajatorii din mediul privat. Autoritățile au anunțat că, pentru 2023, angajările au fost deblocate cu 90.000 de posturi, cele mai multe în educație, sănătate și în instituții de forță. Deja vedem că începutul anului a venit cu 3.000 de joburi noi în acest sector, în condițiile în care pentru întregul an 2022 au fost înregistrate puțin peste 12.000, după cum arată datele agregate de jobradar24.
Să nu uităm, totodată, că rămâne asocierea tradițională pe care o fac candidații între joburile la stat și ideea de stabilitate. Corelat cu creșterea salariilor, varianta angajării în această zonă devine din ce în ce mai atrăgătoare, inclusiv pentru candidații tineri, care obișnuiau până acum să se uite preponderent, dacă nu chiar exclusiv, către angajatorii privați”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.
În mod previzibil, cele mai multe posturi sunt într-o mână de orașe pe care le știm cu toții, 430 sunt pentru posturi aparținând instituțiilor de stat din București. Cluj ocupă a doua poziție în clasament cu 165 de locuri de muncă disponibile, urmat de Iași și Timiș cu câte 100 de posturi. La polul opus, cu mai puțin de 30 de locuri de muncă, se află Vrancea, Sălaj, Mehedinți, Ialomița, Caraș Severin ori Gorj. Aceste județe se regăsesc, totodată, și în topul cu cele mai puține locuri de muncă de la privat și cu rate ale șomajului peste media națională.
„O bună parte din aceste joburi intră în orizontul profesional al candidaților din categoria de vârstă 45+, care privesc cu un grad mare de încredere o eventuală angajare la stat, dar sunt neîncrezători în schimb, în șansele pe care le au de a se angaja într-o companie din mediul privat”, a concluzionat Badea.