Românii care primesc 1400 de lei, pe lângă pensie: care sunt condițiile de acordare, toți pensionarii trebuie să știe
Autoritățile române au planificat pentru 2023 o serie stufoasă de ajutoare financiare, iar cele mai multe dintre ele vin pe lângă pensie sau pe lângă venituri infime. Cel mai recent este în valoare de 1428 de lei și foarte surprinzător de mulți români vor primi acești bani lunar.
Având în vedere că se află într-o situație financiară foarte dificilă, pe lângă pensie, românii care s-au pensionat pe motiv de invaliditate se vor bucura de o indemnizație pentru însoțitor. Conceptul în sine este departe de a fi nou. Ce se schimbă este suma, modificată odată cu creșterea punctului de pensie.
Românii care primesc 1428 de lei de la stat, în fiecare lună
Indemnizația de invaliditate ajunge la persoanele care au împlinit vârsta standard de pensionare, dar, între timp, și-au pierdut total sau cel puțin jumătate din capacitatea de muncă. În plus, au reușit să fi realizat un stagiu complet de cotizare în condițiile legii până la vârsta cu pricina.
În România, gradul de invaliditate se calculează după cum urmează, raportându-ne la gradul de reducere a capacității de muncă:
- de gradul I, caracterizată prin pierderea totală a capacităţii de muncă şi a capacităţii de autoîngrijire;
- de gradul II, caracterizată prin pierderea totală a capacităţii de muncă, cu păstrarea capacităţii de autoîngrijire;
- de gradul III, caracterizată prin pierderea a cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, persoana putând să presteze o activitate profesională, corespunzătoare a cel mult jumătate din timpul normal de muncă.
În ceea ce privește indemnizația lunară de 1428 de lei menționată în titlu, aceasta va ajunge la următoarele persoane:
- persoanele care și-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă din cauza unei boli obişnuite sau a unor accidente care nu au legătură cu munca;
- persoanele care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, din cauza accidentelor de muncă şi bolilor profesionale, neoplaziilor, schizofreniei şi SIDA (indiferent de stagiul de cotizare realizat);
- persoanele care au satisfăcut serviciul militar ca militari în termen sau militari cu termen redus, pe durata legal stabilită, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat(indiferent de stagiul de cotizare realizat);
- elevii, ucenicii şi studenţii care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, ca urmare a accidentelor de muncă sau bolilor profesionale survenite în timpul şi din cauza practicii profesionale(indiferent de stagiul de cotizare realizat);
- persoanele care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă şi marii mutilaţi, ca urmare a participării la lupta pentru victoria Revoluţiei din Decembrie 1989 ori în legătură cu evenimentele revoluţionare din decembrie 1989, care erau cuprinse într-un sistem de asigurări sociale anterior datei ivirii invalidităţii din această cauză, acestea având dreptul la pensie de invaliditate în aceleaşi condiţii în care se acordă pensia de invaliditate persoanelor care au suferit accidente de muncă.
În cazul pensiei de invaliditate, cei care vor să se bucure de această formă de ajutor financiar trebuie să depună o solicitare la casa de pensii teritorială și, pe lângă cerere, să aducă carnetul de muncă, actele de stare civilă și decizia medicală care îi confirmă capacitatea de muncă.