30 mart. 2023 | 16:24

Este oficial: șefi noi la DNA și ÎCCJ. Klaus Iohannis a semnat decretele

ULTIMA ORĂ
Este oficial: șefi noi la DNA și ÎCCJ. Klaus Iohannis a semnat decretele

Ministerul Justiției, condus de Cătălin Predoiu, a transmis, luni, 27 februarie 2023, două propuneri noi pentru șefia Parchetului General și a Direcției Naționale Anticorupție. Este vorba despre procurorii Alex Florența și Marius Voineag. Decizia finală va fi luată de președintele Klaus Iohannis. Mai trebuie precizat că nici procurorul general Gabriela Scutea și nici șeful DNA, Crin Bologa, nu au fost nominalizați de ministrul Justiției pentru un nou mandat.

Ministrul Cătălin Predoiu schimbă șefii la DNA, ÎCCJ și DIICOT

Update 30 martie, ora 16.15. Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat, joi, 30 martie 2023, decretele de numire a noilor șefi PÎCCJ și DNA: Alex-Florin Florenţa devine procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, pe o perioadă de trei ani, iar Marius-Ionuţ Voineag va ocupa funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție, pe o perioadă de trei ani. În schimb, Alina Albu, propusă pentru şefia DIICOT, dar avizată negativ de CSM, va susţine un nou interviu.

Update 1 martie, ora 15.45. După ce, în data de 24.02.2023, s-au desfășurat, la sediul Ministerului Justiției, interviurile pentru funcția de Procuror-Șef al DIICOT, „în urma analizei candidaturilor, am selectat și propus pe doamna procuror Alina Albu”, a anunțat instituția guvernamentală. Propunerea va fi transmisă, miercuri, 1 martie, Secției pentru Procurori a CSM, pentru obținerea avizului în conformitate cu art.147 alin.(3) din Legea nr.303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor.

„Procedura de interviuri publice pentru selecția propunerilor a fost introdusă inițial în practica ministrului Justiției încă din anul 2020, cu ocazia selecției precedente. Ulterior, procedura de interviuri publice a fost ridicată la rang de lege și este, în prezent, prevăzută de art.146 din Legea nr. 304/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor. Procedura a fost evaluată pozitiv de Comisia de la Veneţia prin Avizul nr. 1105/2022 și prin ultimul Raport pozitiv MCV din decembrie 2022.

Interviurile au fost desfășurate în fața comisiei de interviu constituită, potrivit legii, din reprezentanții Ministerului Justiției, ai CSM, INM și ASE şi compusă din ministrul justiției, secretari de stat, procurori, un profesor de management şi un psiholog. În urma fiecărei serii de interviuri, au avut loc consultări extinse și minuțioase între ministrul justiţiei şi toţi membrii comisiei de interviu. (…)”, a transmis Ministerul Justiției.

Cine este Alina Albu

Procuroarea Alina Albu este șefa interimară a Serviciul de combatere a criminalității organizate din DIICOT, condus interimar de procurorul Alex Florența. Aceasta lucrează în domeniul combaterii criminalității organizate din 2003, potrivit CV-ului său.

Propunerea lui Predoiu la șefia DIICOT a lucrat în dosare celebre precum Clanul Clămparu, crimele de la Caracal sau Academia Infractorilor, grupare care a dat zeci de lovituri asupra unor magazine de lux din Marea Britanie, Franța, Belgia și Italia, de unde a furat bunuri estimate la peste 10 milioane de euro. Tot Albu a început dosarul fraților Sile și Nuțu Cămătaru, finalizat de un alt procuror, Marian Sântion.

Alina Albu, propusa la șefia DIICOT

Alina Albu, propusa la șefia DIICOT

Update 27 februarie, ora 17.28. Președintele Klaus Iohannis a vorbit despre cele trei posturi scoase la concurs de la Parchetul General, DNA și DIICOT, spunând că Ministerul Justiției a lucrat foarte corect.

„Anunțul ministrului Justiției de astăzi este un pas important într-o direcție pe care toți ne-o dorim bună. Este vorba despre scoaterea la concurs a celor trei posturi de la Parchetul General, DNA și DIICOT,  conducerile acestor parchete, în conformitate cu noile legi ale Justiției și la termen.

S-au organizat interviurile la Ministerul Justiției și ministrul a anunțat opțiunile care au reieșit de acolo”, a spus șeful statului.

Iohannis a mai arătat că „urmează evident următorul pas care este la CSM. După care propunerile vor ajunge, dacă sunt agreate de CSM, la mine și voi lua o decizie corespunzătoare”.

Nu cred că se pune problema dacă trebuia sau nu trebuia schimbat. Este o procedură de la zero, candidații s-au înscris, au fost evaluați de specialiști și aici suntem în momentul de față.

„Ministerul a lucrat foarte corect, anunțând din timp și ținând de agenda stabilită”, a mai spus  președintele Klaus Iohannis.

Propunerea pentru funcția de procuror-șef al DIICOT (Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism) va fi anunțată în perioada următoare, după finalizarea analizei candidaturilor, a anunțat Ministerul Justiției.

Potrivit ministrului Cătălin Predoiu, pentru analiza candidaturilor și formularea propunerilor „au fost luate în considerare multiple date și documente aflate la dosarul fiecărei candidaturi, precum și calitățile și cunoștințele demonstrate în fiecare interviu, pe baza unor criterii combinate care țin atât de cariera, experiența, expertiza, calitățile și caracteristicile profesionale, manageriale și psihologice personale ale candidaților, nevoile de perspectivă ale instituțiilor pentru care s-a candidat, precum și proiecțiile de funcționare eficientă a acestora în cadrul Ministerului Public”.

Detalii despre Alex Florența

Alex-Florin Florența este procuror-şef al Serviciului teritorial Timişoara din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, cu o vechime în funcţie de peste 15 ani. Din 2021, acesta se află la conducerea centrală a structurii anti-mafia. În urmă cu doi ani, Florența a fost delegat în funcția de procuror-șef al Biroului Tehnic și de criminalistică a DIICOT.

Alex Florenta

Alex Florenta

Cine este Marius Voineag

Marius-Ionuț Voineag, propunerea lui Predoiu pentru șefia DNA, este adjunct al Secției pentru urmărire penală și criminalistică din Parchetul general și fost șef al Serviciului de combatere a macrocriminalității economico-financiare din DIICOT. Ca procuror de caz, acesta a instrumentat unul dintre dosarele lui Sorin Ovidiu Vântu și ale sindicalistului Liviu Luca (Ultrapro Computers). În declarația sa de avere a scris că  a primit 502.500 de lei la petrecerea de botez.

Marius-Ionut Voineag

Marius-Ionut Voineag