27 feb. 2023 | 10:59

Săptămâna de lucru de 4 zile în România, mai aproape de realitate: ce spun angajatorii, angajații, ce vor companiile

ACTUALITATE
Săptămâna de lucru de 4 zile în România, mai aproape de realitate: ce spun angajatorii, angajații, ce vor companiile

În tot mai multe țări din lume, săptămâna de lucru de patru zile a fost adoptată la scară largă de companii importante dintr-o varietate mare de industrii. În acest context, nu ar trebui să vină ca o surpriză faptul că și în România s-ar putea face tranziția la noul model de lucru.

Cel mai mare test de muncă sub forma a patru zile pe săptămână a fost adoptat în Marea Britanie, unde a concluziile au fost că vorbim de un succes răsunător. În România, aproximativ 80% dintre angajați sunt deschiși la posibilitatea de lucra mai mult în patru zile, pentru a avea în permanență un weekend de trei zile, după cum se arată într-un sondaj realizat de BestJobs. Principalul motiv pentru care angajații români își doresc această schimbare are legătură cu faptul speră la o îmbunătățire a echilibrului dintre viața profesională și cea privată – 75%, dar și pentru că vor să facă mai multe lucruri pentru sănătatea psihică și fizică – 74%.

Săptămâna de lucru de 4 zile – care sunt șansele să ajungă în România

Doar 18% dintre românii participanți la studiu au afirmat că nu ar vrea să lucreze doar 4 zile pe săptămână, în timp ce, de partea cealaltă a baricadei, 37% dintre recrutori sunt de părere că un astfel de program de lucru ar funcționa în companiile în care activează.

„Vedem cum la nivel european, reducerea săptămânii de lucru a fost un succes și prevedem că va avea ecou și pe plan local. Din unul dintre cele mai recente sondaje realizate de BestJobs de anul acesta, aflăm că angajații români ar fi deschiși să adopte un astfel de program (80%), în special pentru a câștiga mai mult timp liber și un echilibru mai bun între job și viața personală.

Dacă în al doilea trimestru din 2022, 55% dintre angajații români se temeau de mărirea zilei de lucru de la 8 la 10 ore, în prezent, nevoia de odihnă înclină balanța în favoarea scurtării săptămânii de lucru. În acest sens, 40% dintre angajați ar accepta să aibă un program de 10 ore de lucru pe zi, timp de 4 zile, în timp ce 20% preferă scenariul care presupune să lucreze 9 ore pe zi, timp de 4 zile astfel încât să aibă jumătate de zi liberă săptămânal”, a declarat pentru Economedia Ana Vișian, marketing manager BestJobs.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele