Rusia acuză Ucraina că plănuiește să invadeze Transnistria și Republica Moldova. Replică de la Chișinău
Ministerul rus al Apărării a acuzat joi Ucraina că plănuiește să invadeze regiunea separatistă moldovenească Transnistria după o operațiune sub pavilion fals, a relatat agenția de presă RIA.
Acuzații halucinante la adresa Ucrainei
Update 23 februarie, ora 11.55. Republica Moldova a respins joi acuzațiile Rusiei potrivit cărora Ucraina plănuiește o acțiune militară împotriva regiunii separatiste pro-Moscova din Transnistria.
Anterior, joi, Ministerul Apărării de la Moscova a acuzat Kievul că „pregătește o provocare armată” împotriva Transnistriei „în viitorul apropiat”, a relatat agenția de presă de stat TASS. Nu au fost oferite dovezi sau detalii suplimentare pentru a susține afirmația ministerului.
„Autoritățile statului nu confirmă informațiile difuzate în această dimineață de Ministerul rus al Apărării”, se arată într-un mesaj pe canalul oficial Telegram al guvernului moldovean.
„Facem apel la calm și invităm publicul să urmărească sursele oficiale și credibile ale Republicii Moldova.
Instituțiile noastre cooperează cu partenerii străini și în cazul în care va apărea vreun pericol pentru țară, acestea vor informa publicul fără întârziere.”
Neliniștile legate de planurile pe termen lung ale Rusiei pentru Transnistria s-au intensificat după ce Moscova a început invazia pe scară largă a Ucrainei în februarie anul trecut.
Regiunea separatistă, mărginită de râul Nistru la vest și de Ucraina la est, s-a autoproclamat republică sovietică în 1990 și s-a opus oricărei încercări a Republicii Moldova de la acea vreme de a deveni un stat independent sau de a se uni cu România.
Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat la începutul acestei luni că Washingtonul este „profund îngrijorat” de eforturile Moscovei de a destabiliza guvernul Republicii Moldova.
Comentariile sale au venit la doar câteva zile după ce președintele moldovean Maia Sandu a acuzat Rusia că pregătește o lovitură de stat în Moldova și că a antrenat Transnistria în războiul său.
Ministerul de Externe al Rusiei a respins afirmațiile lui Sandu ca fiind „complet nefondate și nefondate”.
Știre inițială: Ministerul a declarat că Ucraina a planificat să organizeze un atac pretins de forțele rusești din Transnistria ca pretext pentru invazie, potrivit RIA.
Separat, agenția de știri Tass l-a citat pe adjunctul ministrului rus de externe Mihail Galuzin, care a declarat că Occidentul a instruit guvernul de la Chișinău să oprească orice interacțiune cu administrația transnistreană susținută de Moscova.
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a acuzat Moscova la începutul acestei luni că plănuiește o lovitură de stat pentru a răsturna guvernul și a atrage Transnistria în războiul său.
Regiunea majoritar rusofonă s-a desprins din Moldova sovietică de atunci în 1990. După destrămarea Uniunii Sovietice în 1991, separatiștii pro-ruși au purtat un război sângeros cu forțele guvernamentale moldovenești.
Moldova, din ce în ce mai vulnerabilă
Luna trecută, președintele moldovean Maia Sandu a declarat că poliția de frontieră a găsit resturi de rachete în apropierea satului Larga din nordul Moldovei. Nu a fost primul incident de acest fel – poliția moldovenească a găsit resturi de rachete și în decembrie – și i-a făcut pe mulți să se întrebe ce se va întâmpla dacă data viitoare când norocul se va termina și o rachetă rătăcită va lovi mai aproape de casă.
Tot luna trecută, șeful Serviciului de Securitate moldovean a avertizat că există un risc „foarte mare” ca Rusia să lanseze o nouă ofensivă în estul Moldovei în 2023.
Recent, o rachetă de croazieră rusă a trecut peste teritoriul moldovean, a anunțat Ministerul Apărării din această țară, iar armata ucraineană a confirmat.
La scurt timp după aceea, guvernul Republicii Moldova a demisionat, premierul său demisionar invocând multiple crize provocate de presiunea rusă.
Luni, președintele moldovean Maia Sandu a avertizat asupra unui complot rusesc de destabilizare a țării sale.
Anul trecut, Rusia a negat că ar avea planuri asupra Republicii Moldova, în urma unei serii de atacuri în regiunea separatistă pro-rusă Transnistria din Moldova).
Având în vedere îngrijorarea mai largă din Europa că războiul lui Putin s-ar putea extinde dincolo de Ucraina, și alte țări în afară de Moldova au motive de îngrijorare.