20 feb. 2023 | 10:56

SUA avertizează China cu „consecințe grave”. Pactul cu Rusia care ar putea cauza o nouă criză internațională

ULTIMA ORĂ
SUA avertizează China cu „consecințe grave”. Pactul cu Rusia care ar putea cauza o nouă criză internațională

China ia în considerare posibilitatea de a oferi Rusiei arme și muniții pentru războiul din Ucraina, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken.

Blinken a declarat că firmele chineze oferă deja „sprijin neletal” Rusiei – iar noile informații sugerează că Beijingul ar putea oferi „sprijin letal”.

Această escaladare ar însemna „consecințe grave” pentru China, a avertizat el.

China a negat informațiile potrivit cărora Moscova ar fi solicitat echipamente militare.

Îngrijorările Statelor Unite

Președintele chinez Xi Jinping este un aliat al președintelui rus Vladimir Putin și încă nu a condamnat invazia Rusiei în Ucraina – dar a încercat să rămână neutru în conflict și a făcut apel la pace.

Ministerul chinez de externe a declarat că nu va accepta „arătarea cu degetul” și „coerciția” din partea SUA în ceea ce privește relațiile sale cu Rusia.

Blinken a vorbit după ce s-a întâlnit sâmbătă cu cel mai înalt diplomat chinez, Wang Yi, la Conferința de Securitate de la Munchen.

El a declarat că în timpul întâlnirii și-a exprimat „îngrijorarea profundă” cu privire la „posibilitatea ca statul chinez să ofere sprijin material letal Rusiei”.

„Până în prezent, am văzut companii chinezești furnizând sprijin neletal Rusiei pentru a fi folosit în Ucraina. Îngrijorarea pe care o avem acum se bazează pe informațiile pe care le avem, potrivit cărora se gândesc să furnizeze sprijin letal”, a spus el.

El nu a detaliat ce informații au primit SUA cu privire la potențialele planuri ale Chinei. Când a fost presat cu privire la ceea ce crede SUA că ar putea oferi China Rusiei, el a spus că ar fi vorba în principal de arme, precum și de muniție.

SUA au sancționat o companie chineză pentru că ar fi furnizat imagini din satelit ale Ucrainei către grupul Wagner, care furnizează Rusiei mii de luptători.

Blinken a declarat că „bineînțeles, în China, nu există cu adevărat o distincție între companiile private și stat”.

O problemă serioasă

În cazul în care China ar furniza arme Rusiei, acest lucru ar cauza „o problemă serioasă pentru noi și în relația noastră”, a adăugat el.

O eventuală livrare de arme către forțele rusești ar degrada și mai mult relațiile dintre China și SUA, puse la încercare la începutul lunii februarie când un balon de spionaj chinezesc ar fi încălcat teritoriul american, fiind ulterior doborât.

Avertismentul lui Blinken pare a fi conceput în mod clar pentru a descuraja China să facă acest lucru.

Blinken a mai spus că SUA sunt îngrijorate de faptul că China ajută Rusia să se sustragă sancțiunilor occidentale menite să paralizeze economia Rusiei. Comerțul Chinei cu Rusia a fost în creștere, iar China este una dintre cele mai mari piețe pentru petrolul, gazele și cărbunele rusesc.

Membrii NATO, inclusiv SUA, trimit în Ucraina o varietate de arme, muniții și echipamente, inclusiv tancuri. Nu au trimis avioane de luptă, iar Blinken nu a vrut să spună dacă SUA ar ajuta alte țări să furnizeze avioane de luptă.

„Am fost foarte clar că nu ar trebui să ne fixăm sau să ne concentrăm asupra unui anumit sistem de armament”, a spus el.

Cu toate acestea, el a spus că Occidentul trebuie să se asigure că Ucraina are ceea ce are nevoie pentru o potențială contraofensivă împotriva Rusiei „în lunile următoare”. În prezent, Rusia încearcă să avanseze în regiunile estice ale Ucrainei, unde au avut loc unele dintre cele mai aprige lupte din timpul războiului.