15 feb. 2023 | 12:55

Cum ar fi ajuns, de fapt, oamenii în Australia: studiul care contrazice teoriile anterioare

ACTUALITATE
Cum ar fi ajuns, de fapt, oamenii în Australia: studiul care contrazice teoriile anterioare

În urmă cu 75.000-50.000 de ani, oamenii au început să-și croiască drum peste megacontinentul Sahul, o masă de uscat care conecta ceea ce în prezent numim Australia, Tasmania, Noua Guinee și Insulele Aru.

Noile cercetări dezvăluie mai multe despre rutele folosite de oamenii vremurilor și despre timpul necesar pentru a explora pe deplin extremitățile Sahulului.

Ar fi putut dura până la 10.000 de ani pentru ca vasta zonă să fie populată complet, adică dublu ca timp, față de ceea ce s-a crezut anterior.

Pentru a-și pune la punct estimările, cercetătorii au dezvoltat un model nou, mai sofisticat, care a luat în considerare eventualele influențe asupra călătoriilor, cum ar fi capacitatea pământului de a furniza hrană, distribuția surselor de apă și topografia peisajului.

harta-sahul-oameni

Foto: Flinders University

Ce au descoperit oamenii de știință

„Modul în care oamenii interacționează cu terenul, ecologia și potențial alți oameni modifică rezultatele modelului nostru, oferind rezultate mai realiste”, a declarat ecologistul Corey Bradshaw, de la Universitatea Flinders din Australia.

„Acum avem o predicție mai bună a tiparelor și proceselor despre modul în care oamenii s-au stabilit pentru prima dată pe aceste pământuri, cu zeci de mii de ani în urmă”, s-a subliniat.

Conform cercetătorilor, cel mai probabil, migrația ar fi început prin Timor, apoi, mai târziu, prin părțile de vest ale Noii Guinee. Expansiunea rapidă s-ar fi petrecut apoi spre sud și spre nord.

„Modelul actualizat arată că Noua Guinee a fost populată treptat pe o perioadă de 5.000 până la 6.000 de ani, concentrându-se inițial asupra zonei Central Highlands și a Mării Arafura, înainte de a ajunge în Arhipelagul Bismarck, din est”, a declarat, de asemenea, Bradshaw.

„Se estimează că popularea extremului sud-est și a Tasmaniei ar fi avut loc între 9.000 și 10.000 de ani de la sosirea inițială în Sahul”.

Cercetătorii cred că descoperirile lor s-ar putea aplica și în alte părți ale lumii, atunci când vine vorba despre cartografierea modului în care Homo Sapiens a ieșit din Africa, prin Asia și, mai târziu, în America, deși modelele ar trebui adaptate pentru a se potrivi diferitelor regiuni.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele