14 feb. 2023 | 19:13

Se ieftinesc facturile la gaz: vestea serii care ridică România în picioare

ACTUALITATE
Se ieftinesc facturile la gaz: vestea serii care ridică România în picioare

O veste pe cât de neașteptată, pe atât de plăcută apare chiar acum, la ceas de seară, din presa internațională care se ocupă cu analize legate de piețele energetice. Se pare că prețurile la gaz încep să scadă destul de puternic, ceea ce înseamnă că avem mari șanse ca facturile să fie din ce în ce mai mici, chiar dacă suntem în plină iarnă.

Datele oficiale de pe piața internațională de gaz indică faptul că actuala criză energetică a ajuns la final sau cel puțin este pe drumul cel bun.

Mai exact, cotațiile de referință la gazele naturale pe piața din Europa au scăzut luni dimineață considerabil, ajungânudu-se astfel la cel mai redus nivel din ultimele aproape patru săptămâni. Este cu adevărat un moment important pentru români, care s-au săturat să plătească facturi uriașe.

La așa ceva nu ne-am fi așteptat! Vom ieși în stradă de bucurie în această noapte

Analizând ce se întâmpla de dimineață la hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, adică locul de referință în Europa, cotațiile futures la gaze naturale cu livrare în luna următoare erau în scădere cu 4,5%. Mai mult, trebuie notat că apoi au consemnat un declin de 2,9%, până la 52,38 euro pentru un Megawatt-oră.

Mai mult, această zi este încununată și de o altă veste bună. De la Guvern tocmai ni s-a transmis că în curând situația cardurilor de energie se va rezolva și românii vor putea să le folosească așa cum li s-a promis.

„Sunt peste 5.000 de apeluri telefonice la care zilnic se răspunde în cadrul call center-ului. Deci, mobilizarea noastră este generală pentru ca să putem cu data de 20 februarie să începem această operare a plăţilor la facturile de energie. Banii sunt alocaţi în întregime pentru aceste plăţi şi urmează să transferăm banii către Compania Naţională Poşta Română.

Aşadar, apelul nostru este de îndemn la calm şi la răbdare pentru că toţi beneficiarii noştri vor ajunge să poată să efectueze aceste plăţi, fondurile fiind suficiente alocate cu această destinaţie”, a spus ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş.