Creatura înfricoșătoare din România care te sperie numai de când îi auzi numele, subiectul unui avertisment dat de autorități: cât de periculos este
România este o țară extraordinar de frumoasă. Avem mare, râuri, munți și păduri. Totuși, trebuie să ții cont de faptul că, în anumite locuri, fauna este pe măsură, iar anumite specii pot fi extrem de periculoase.
În acest articol îți vom povesti despre un astfel de exemplu, mai exact despre Euscorpius carpathicus sau, în mod neoficial, scorpionul din Carpați, o ființă extrem de periculoasă care trăiește în țara noastră și de care ai face bine să te ferești dacă îți apare în cale într-una dintre excursiile tale montane.
Cât de periculoasă este, de fapt, această specie care viețuiește la noi în țară
Puțini sunt cei care știu că în România trăiește o specie aparte de scorpion. În mod evident, ea există în țara noastră de milioane de ani și pare că a reușit să se adapteze perfect tuturor schimbărilor de mediu care s-au întâmplat în mii de ani. Așa cum menționam anterior, este vorba despre Euscorpius carpathicus – sau scorpionul carpatin.
Ai putea să te întrebi cam cât de periculos este scorpionul care trăiește în România. Răspunsul este: foarte periculos, așadar, ocolește-l dacă îl zărești în drumețiile tale.
Partea proastă este că acesta trăiește în multe zone montane din România, astfel că șansa ca tu să te întâlnești cu el sunt destul de mari.
Ministerul Mediului a lansat chiar și un avertisment în legătură cu această ființă extrem de periculoasă, în care a anunțat că scorpionul carpatin este un fel de „fosilă vie”. Acesta este o specie endemică, una des întâlnită pe teritoriul Parcului Național Cozia, dar și în alte rezervații montane de la noi din țară.
La fel de important de știut este că exemplarele de pe teritoriul României au dimensiuni relativ mici. Mai exact, specimenele adulte ajung la 4-5 cm, cu aproximație – ceea ce le face și mai greu de observat. Unde mai pui că și scorpionii din țara noastră sunt dotați cu celebra coadă cu ac și venin.
„Această specie a rezistat evoluției vieții pe Pământ mai mult de 400 de milioane de ani. A ajuns să fie contemporană cu oamenii din zilele noastre și cu multe alte specii de viețuitoare considerate tinere, grație puterii de adaptare la multitudinea schimbărilor geologice și climatice ale Terei”, se arată într-o postare a Ministerul Mediului, lansată pe Facebook.
Cum îl recunoști, ce particularități are
Un amănunt aparte care s-ar putea să conteze în identificarea scorpinul este acela că are mai multe culori.
De vreme ce unii sunt negri, cu picioare de culoare galben-cafenie și telsonul și cu acul mai închise la culoare, alte speciemene au corpul brun-maro în totalitate.
„Este un scorpion tipic săpător cu pedipalpii (cleștii) puternic dezvoltați, corpul este robust cu picioare scurte având metasoma (coada) scurtă și subțire. Aceste calități îl ajută să-și găsească ascunzișul pe sub pietre, frunze sau ramuri uscate.
Scorpionul Carpatin este nocturn și vânează prada utilizând strategia de „așteptare”. La fel ca majoritatea scorpionilor ce fac parte din genul Euscorpius acesta se bazează în special pe cleștii săi puternici pentru a captura și ucide prada, în timp ce acul este rareori utilizat și aproape în totalitate doar în scop defensiv ca armă pentru înțepat”, a scris, de asemenea, Ministerul Mediului.
„Sonoritatea numelui de scorpion creează îngrijorare, dar specia din Parcul Național Cozia este slab veninoasă și nu prezintă riscuri pentru oameni.
În urma inventarierilor și cartărilor efectuate de specialiștii de la Administrația Parcului Național Cozia, Euscorpius carpathicus a fost întâlnit până la altitudinea de 450 m, pe versanții sudici ai Coziei și Munților Căpățânii, în zonele calde și însorite”, s-a scris, de asemenea.