14 feb. 2023 | 11:55

Gata cu pomenile de la stat, ni se cere să strângem cureaua: opriți cheltuielile, strigă UE la noi

ACTUALITATE
Gata cu pomenile de la stat, ni se cere să strângem cureaua: opriți cheltuielile, strigă UE la noi

În ultimul an, Executivul de la București a deblocat o serie de măsuri de sprijin menite să susțină populația și firmele în traversarea acestei perioade deosebit de dificile, marcată de crize în cascadă. Doar că aceste forme de ajutor ar fi pe sfârșite, dacă ținem cont de un avertisment recent venit chiar de la vârful Uniunii Europene.

Inflația, dobânzile excesive, scumpirile în cascadă, criza energetică și lipsa de predictibilitate în general apasă greu pe umerii noștri și ne fac vulnerabili din punct de vedere financiar. Tocmai de aceea, în ultimele luni beneficiem de mai multe măsuri de la stat prin care ni se suplimentează veniturile. De exemplu, vorbim despre voucherele sociale, acele 250 de lei oferite din două în două luni pentru a achiziționa alimente de bază sau a acoperi costul meselor calde.

Dispar voucherele sociale, indemnizațiile, banii de la stat pentru românii săraci?

Ei bine, am putea să nu mai vedem în curând astfel de ajutoare, fiindcă de la Uniunea Europeană Guvernele sunt îndemnate să renunțe la cheltuielile excesive, așa cum se întâmplă acum.

În acest moment, foarte multe țări se confruntă cu deficit bugetar, adică au cheltuieli mai mari decât venituri, din cauză că peste tot a fost nevoie de lansarea unor măsuri care implică foarte mulți bani publici, vorbim despre combaterea pandemiei, lupta cu inflația, cu criza energetică, cu prețurile. Toate aceste bătălii date de Guverne au sărăcit bugetele publice, inclusiv la noi.

Tocmai de aceea, UE ne cere să fim mai echilibrați și, de asemenea, să ajungem la disciplină fiscală. Pe românește, nu vom mai vorbi despre pomeni din bani publici, așa cum face statul acum cu foarte multe ajutoare oferite dintr-un buget care deja scârțâie.

„Economia UE se dovedeşte rezilientă în contextul provocărilor actuale. A venit timpul să ne îndreptăm spre poziţii fiscale mai prudente”, le-a spus vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, jurnaliştilor la Bruxelles, înaintea reuniunii miniştrilor de Finanţe din zona euro.

Oficialul UE îndeamnă statele membre să își reducă deficitele bugetare pas cu pas, ceea ce înseamnă să-și controleze cheltuielile, să fie atente la balanță. Ei bine, în cele din urmă cu siguranță nu vom mai avea în vigoare atât de multe forme de sprijin, dar unele dintre ele sigur vor rămâne.

De exemplu, indemnizația de șomaj, ajutorul pentru încălzire sunt măsuri ce nu au cum să fie eliminate, fiindcă le avem în legislație de ani de zile, nu sunt apărute acum, pe fondul crizelor și și-au dovedit de-a lungul timpului eficiența și necesitatea.