Top 3 ajutoare de la stat care îți intră în casă în 2023: lista condițiilor obligatorii, ca să primești banii
Anul 2023 este marcat de o avalanșă de crize ce se reflectă puternic într-o acută criză a costului vieții. Pe fondul momentului economic dificil pe care-l traversăm, Guvernul de la București lansează sau prelungește mai mule forme se sprijin în perioada următoare, vizând populația vulnerabilă.
Persoanele cu venituri mici, fie angajați sau pensionari, vor beneficia pe parcursul lunilor următoare de mai multe măsuri de ajutorare de la stat, care să îi ajute pe românii nevoiași să traverseze mai bine această situație dificilă.
Top 3 ajutoare pe care merită să le aștepți de la stat în perioada aceasta
În rândurile ce urmează vom vorbi despre trei tipuri de ajutoare ce ne vor veni de la stat, în curând, punctând și condițiile în care acestea se vor acorda:
Vouchere pentru alimente
La fel ca anul trecut, românii cu venituri mici vor fi sprijiniți să suporte prețurile mari ale alimentelor, primind din două în două luni câte 250 de lei pe cardurile sociale, bani ce pot fi cheltuiți doar pentru achiziționarea de alimente de bază sau pentru acoperirea costului cu o masă caldă.
Iată lista beneficiarilor și condițiile în care voucherele ajung la români anul acesta. De notat că vorbim despre un total de șase tranșe egale, de-a lungul întregului an:
-pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special ale căror venituri nete lunare sunt mai mici sau egale cu 1500 lei, pentru tranșele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 1700 lei pentru tranșele din anul 2023;
-copiii și adulții încadrați în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1500 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 1700 lei pentru tranșele din anul 2023;
-familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023;
-familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023;
-familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social, în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare.
Vouchere pentru rechizite
Dacă în familiile nevoiașe există copiii, aceștia vor fi sprijiniți de la stat cu 500 de lei fiecare, pentru a-i încuraja pe cei mici să frecventeze școala și pentru a se diminua astfel riscul abandonului școlar, din ce în ce mai prezent, mai ales în mediile defavorizate din țara noastră.
Avem mai jos lista beneficiarilor acestei măsuri de sprijin pentru anul în curs:
Iată lista beneficiarilor și condițiile în care voucherele ajung la români anul acesta. De notat că vorbim despre un total de șase tranșe egale, de-a lungul întregului an:
-copiii din învățământul de stat preșcolar, cu condiția ca venitul lunar pe membru de familie să fie de până la de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură (298 lei);
-elevii din învățământul de stat primar și gimnazial, dacă venitul mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe țară (1.275 lei).
Trusouri pentru nou-născuți
Statul va întinde o mână de ajutor și femeilor ce aduc pe lume copii și care au o situație materială mai delicată. Trusoul pentru bebeluș, oferit de stat, are o valoare de 2.000 de lei, de care se vor bucura:
-mamele cărora le‑a fost stabilit dreptul la venitul minim garantat;
-mamele care fac parte din familii beneficiare de alocație pentru susținerea familiei;
-mamele cu dizabilități;
-mamele aflate temporar în situații critice de viață – victime ale calamităților, ale violenței domestice, persoane dependente și/sau care se află în situații deosebite de vulnerabilitate, stabilite prin ancheta socială întocmită de autoritățile publice cu atribuții în domeniul asistenței sociale;
-mame și care nu dețin acte de identitate și nu pot accede la drepturile civile;
mamele minore;
-mamele – cetățeni străini sau apatrizi proveniți din zona conflictului armat din Ucraina.