Bula imobiliară din România se simte la chirii: ce s-a întâmplat cu prețurile în 2023, deja
Anul nou a început cu o rupere de ritm semnificativă în ceea ce privește interesul pentru chirii din România. În toate marile orașe, comparativ cu decembrie 2022, anunțurile imobiliare din acest segment au strâns cu 49% mai multe vizualizări.
Platforma de imobiliare Storia.ro a publicat cel mai recent studiu referitor la evoluția pieței imobiliare din România pe zona de chirii, iar concluziile sunt foarte interesante. Dincolo de vizualizările sporite, proprietarii de locuințe disponibile pentru închiriere s-au bucurat de 25% mai multe contactări față de decembrie și 21% față de ianuarie 2022, acum un an. Faptul că a scăzut și durata medie de tranzacționare a ofertelor la chirii cu aproximativ 12% trădează interesul mult mai mare pe această zonă la început de 2023.
Chiriile din România, mai scumpe ca niciodată: ce se întâmplă în București, Cluj, Timișoara, Brașov și Iași
În Capitală, prețurile medii pentru închirierea unei garsoniere variază între 280 și 360 de euro, de la sectorul 5 la sectorul 1. La două camere, te poți aștepta chiar și la 600 de euro în centrul Bucureștiului, cu o scădere până la 400 de euro către periferie. Pentru trei camere plătești până la 850 de euro în sectorul 1 și 450 de euro în sectoarele 4 și 5. În mod previzibil, cele mai inaccesibile sunt locuințele cu patru camere, acestea începând de la 500 de euro și sărind până la un maxim de 1900 de euro în sectorul 1. Chiriile din București, față de aceeași lună a anului trecut, sunt mai scumpe cu 20%.
În țară, după cum am mai atras atenția și în trecut, trendul este în completă opoziție cu o mână de orașe care țin piața imobiliară sus. Față de decembrie 2022, de exemplu, prețurile au scăzut în Sibiu cu 6% și în Timișoara cu 5% pentru garsoniere, în timp ce în Brașov și Arad s-au diminuat cu 5% la apartamente cu două camere. Tot apartamentele cu două camere au chirii cu 8% mai mari în Sibiu și 9% mai mari în Craiova, în timp ce în Cluj și Iași au rămas neschimbate.
”Anual nu au fost înregistrate scăderi ale prețurilor medii, însă a existat o stagnare a chiriilor la apartamentele de trei camere din Oradea. În același timp, cele mai mari creșteri ale prețurilor medii de pe platformă au fost observate la apartamentele de trei camere din Brașov (+33%), la garsonierele din Constanța (+32%) și la apartamentele cu trei camere din Cluj (+30%).”, se mai arată în același raport, ca o comparație între ianuarie 2022 și ianuarie 2023.