06 feb. 2023 | 21:35

Oamenii sunt „rupți” de dobânzi, în timp ce băncile fac bani cu sacul: criza are mereu două fețe

ACTUALITATE
Oamenii sunt

În pofida faptului că oamenii sunt nevoiți să suporte rate din ce în ce mai scumpe la băncile cărora le-au solicitat împrumuturi cu dobândă variabilă, sectorul bancar european duduie.

Băncile europene înregistrează cifre de afaceri importante, chiar dacă ne confruntăm cu numeroase crize, inclusiv cea a dobânzilor.

De la Banca Centrală Europeană (BCE), până la Banca Națională a României (BNR), bancherii centrali au majorat dobânzile, în efortul lor de a tempera inflația agresivă, ce nu reprezintă o problemă astringentă doar pentru România, ci și pentru restul statelor comunității europene și nu numai.

Ei bine, aceste eforturi au și consecințe mai puțin plăcute, respectiv acelea că majorează costul ratelor pentru creditele deja în derulare și, totodată, îngreunează semnificativ accesul la finanțare, atât pentru firme, cât și pentru populație.

Băncile întorc banii cu lopata. De dinainte de criza din 2008 nu le-a mai mers atât de bine

În acest context dificil, afacerile bancherilor merg de parcă ar fi unse, așa cum spune o veche zicală din popor. Băncile europene n-au motive să se plângă! Acestea înregistrează acum cele mai ridicate profituri de dinainte de criza financiară globală din 2007. Nu o spunem noi, ci analiștii Blolomberg.

Băncile se bucură acum de cea mai prosperă perioadă de dinainte izbucnirii crizei economice din anul 2008, care a zguduit zdravăn întreg sectorul. Acum însă, spun experții, afacerile lor se află pe o tendință ascendentă, deși clienții băncilor se confruntă cu dificultăți tot mai mari în a ține pasul cu ratele în creștere.

„După mulţi ani de scăderi ale veniturilor, băncile au revenit pe creştere. Aceste evoluţii ar urma să continue anul acesta în zona euro, dar nu vor dura la nesfârşit.

Dacă dobânzile cresc la un nivel ridicat, se va opri majorarea veniturilor deoarece reevaluarea se apropie de final sau vom vedea alte efecte negative, cum ar fi depozite mult mai scumpe”, a explicat Francois Lavier, de la firma Lazard Freres Gestion din Paris.