01 feb. 2023 | 21:03

Putin nu mai exportă petrol rusesc ţărilor care au plafonat preţul. Interdicția a intrat în vigoare, până când este valabilă

ULTIMA ORĂ
Putin nu mai exportă petrol rusesc ţărilor care au plafonat preţul. Interdicția a intrat în vigoare, până când este valabilă

Interdicţia exportului de petrol rusesc în ţările care aplică plafonarea de preţ (stabilită de statele din G7, UE şi Australia) a intrat în vigoare miercuri, 1 februarie. Dispoziţia prezidenţială prevede că exportatorii ruşi de petrol trebuie să respingă contractele cu persoane juridice sau fizice străine care conţin un mecanism fix, direct sau indirect, și un preţ maxim în oricare dintre etapele de furnizare până la consumatorul final. Decretul, care îi permite președintelui Vladimir Putin să excludă din această măsură anumite produse, va fi în vigoare până la 1 iulie.

Putin s-a ținut de cuvânt. Rusia nu mai exportă petrol ţărilor care au plafonat preţul

Un embargo similar, care va intra în vigoare la o dată nestabilită încă de guvernul rus, a fost impus pentru exporturile de derivate din petrol. Dar unii analişti susțin că aceste interdicţii nu vor avea niciun efect, deoarece petrolul rusesc se negociază la preţuri sub plafon.

Grupul celor şapte state cele mai dezvoltate (G7), Uniunea Europeană şi Australia au stabilit, în decembrie 2022, să impună un plafon de preţ de 60 de dolari pe barilul de petrol rusesc, pentru a reduce încasările Moscovei şi „capacitatea de a susţine războiul din Ucraina”, după cum a declarat, la momentul respectiv, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Măsura este valabilă și pentru produsele petroliere rusești începând cu 5 februarie, deşi nu au fost încă precizaţi parametrii măsurii.

Ce mai prevede decretul prezidențial

Totodată, decretul emis de liderul de la Kremlin (cu câteva zile înainte de finalul anului trecut) interzice exportul de produse petroliere. Legea lui Putin prevede că interdicţia este valabilă până la 1 iulie 2023 şi conţine o clauză care îi permite preşedintelui rus să decidă derogări în cazuri speciale.

Națiunile din grupul OPEC+, ce reuneşte statele Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi alţi 10 producători, inclusiv Federația Rusă, au decis menţinerea cotelor de producţie.

Acord istoric în Uniunea Europeană

Cele 27 de state membre ale blocului comunitar au definitivat, vineri, 2 decembrie, acordul ce prevede plafonarea preţului petrolului la 60 de dolari barilul. Dar Kremlinul a intervenit, explicând că nu este de acord cu această măsură și că analizează un răspuns. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, a menţionat că Moscova era pregătită pentru o astfel de plafonare, fără a oferi alte detalii.

Acordul istoric al Uniunii Europene are ca obiectiv reducerea veniturilor Rusiei în contextul războiului din Ucraina și este complementar embargoului european asupra petrolului rusesc importat pe cale maritimă.