31 ian. 2023 | 14:47

Kremlinul, răspuns pentru Lituania după îndemnul de a furniza Ucrainei avioane de luptă: „Poziție extrem de agresivă”

ULTIMA ORĂ
Kremlinul, răspuns pentru Lituania după îndemnul de a furniza Ucrainei avioane de luptă: „Poziție extrem de agresivă”

Rusia a declarat marți că apelurile președintelui Lituaniei de a furniza Ucrainei avioane de luptă au evidențiat „poziția extrem de agresivă” a statelor baltice și a Poloniei și că „marile țări europene” ar trebui să le contrabalanseze poziția.

Rusia acuză Lituania de „poziție extrem de agresivă”

Președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a declarat luni că NATO ar trebui să înceteze să mai traseze „linii roșii” și ar trebui să furnizeze Ucrainei orice arme de care are nevoie, inclusiv avioane de luptă și rachete cu rază lungă de acțiune.

Întrebat despre aceste comentarii, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor:

„În general, vedem o poziție extrem de agresivă din partea reprezentanților țărilor baltice și a Poloniei. Se pare că sunt gata să facă orice pentru a provoca creșterea unei noi confruntări, fără să țină cont de consecințe”.

El a adăugat: „Desigur, este foarte trist că, în aceste condiții, liderii marilor țări europene, care conduc toate procesele europene, din păcate, nu joacă un rol de echilibrare.”

Apelul lui Nauseda a urmat deciziilor de săptămâna trecută ale Germaniei și Statelor Unite de a furniza tancuri de luptă Ucrainei, o mișcare pe care Rusia a descris-o ca fiind o escaladare a conflictului.

Statele baltice Lituania, Letonia și Estonia – toate conduse de Moscova până când s-au desprins de Uniunea Sovietică în 1991 – au sprijinit puternic Ucraina, susținând argumentul acesteia că are nevoie de arme occidentale mai avansate cât mai curând posibil pentru a contracara o nouă ofensivă rusească de temut.

Apelul președintelui lituanian

Președintele lituanian Gitanas Nauseda a declarat pentru LRT TV că țările NATO nu ar trebui să aibă „linii roșii” și să furnizeze Ucrainei armele de care are nevoie pentru a câștiga războiul împotriva Rusiei.

Președintele a explicat că multe dintre așa-numitele linii roșii pe care Occidentul se teme să le depășească au fost trasate de Rusia.

Nauseda a subliniat, de asemenea, că o candidatură a Ucrainei la UE, care a fost considerată cândva nenegociabilă, este acum o posibilitate serioasă.

Potrivit președintelui lituanian, amenințările de escaladare rusească nu fac decât să sperie Occidentul să nu trimită mai multe avioane de luptă, tancuri, rachete și alte arme necesare Ucrainei.

„Deoarece avioanele de luptă și rachetele cu rază lungă de acțiune sunt ajutoare militare esențiale și în această etapă crucială a războiului, în care punctul de cotitură este pe cale să se întâmple, este vital să acționăm fără întârziere”, a declarat el.

Lituania s-a angajat recent să transfere Ucrainei sisteme antiaeriene L70. De asemenea, țara s-a angajat să antreneze soldații ucraineni și să restaureze echipamentul militar ucrainean.

Nauseda și președintele polonez Andrzej Duda au vizitat recent Ucraina și au reafirmat angajamentul ambelor țări de a ajuta Ucraina pe termen lung.