26 ian. 2023 | 12:55

Misterul „norilor de apă” din apele Bahamasului: ipotezele cercetătorilor

ACTUALITATE
Misterul „norilor de apă” din apele Bahamasului: ipotezele cercetătorilor

O serie de imagini din satelit ne arată că în apele albastre și curate ale Bahamasului au început să apară stropi de apă alb-lăptoasă.

Deși acest fenomen a fost raportat prima dată acum 100 de ani, oamenii de știință încă nu au nicio idee despre ce îl cauzează, de fapt.

Satelitul Landsat 8 a captat o imagine în culori naturale de-a lungul coastei de vest a Great Bahama Bank, în data de 4 aprilie 2015. Acest fenoment a fost unul de durată, întinzându-se pe aproape două luni.

albire-marea-bahamas

Imagine obținută din satelit – Bahamas

Ce se bănuiește, ce se știe

Se știe că aceste valuri sunt rezultatul particulelor de carbonat de calciu cu granulație fină care rămân suspendate în apă. Cu toate acestea, nu este clar ce provoacă apariția „norilor în apă”.

Unii susțin că ar putea fi un proces mecanic, cum ar fi carbonatul de calciu care este agitat de pe fundul marin și trimis la suprafață, în timp ce alții cred că ar putea fi rezultatul înfloririi fitoplanctonului și al altor procese biochimice.

„În realitate, nu există un consens științific asupra cauzei”, a explicat Chuanmin Hu, oceanograf la Universitatea din Florida de Sud, într-o declarație.

În încercarea de a face lumină în acest mister, Hu și alți oameni de știință de la Universitatea din Florida de Sud au studiat mii de imagini obținute prin satelit ale apelor din Bahamas, colectate în perioada 2003 și 2020, folosind inteligența artificială de deep learning.

Ei au descoperit că există o mare variație în dimensiune, adică de la 100 de metri pătrați la 226 de kilometri pătrați, dimensiunea medie fiind de 2,4 kilometri pătrați.

Cercetarea a mai constatat că apariția „norilor albi de apă” a fost asociată cu anotimpurile, deoarece au avut loc semnificativ mai multe evenimente de acest fel primăvara și iarna.

Acest lucru ar putea însemna că anotimpurile joacă un rol important în formarea misterioșilor „nori”.

„Vedem unele relații interesante între condițiile de mediu, cum ar fi pH-ul, salinitatea apei și comportamentul vântului și al curenților, dar încă nu putem spune ce procese mecanice, biologice sau chimice exacte au fost responsabile pentru acel vârf de activitate”, a declarat, de asemenea, Hu.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele