26 ian. 2023 | 09:53

Amenzi de până la 45.000 de lei în România, chiar și pentru persoane fizice: fenomenul care ne va costa scump

ACTUALITATE
Amenzi de până la 45.000 de lei în România, chiar și pentru persoane fizice: fenomenul care ne va costa scump

Anul nou a venit cu amenzi usturătoare pentru o serie stufoasă de activități care, până de curând, erau trecute cu vederea de către autorități. Foarte mulți oameni fac asta în diferite colțuri ale României și nu și-au pus problema că ar putea face subiectul unor sancțiuni fabuloase.

Din ianuarie 2023, au intrat în vigoare modificări substanțiale la legislația privind regimul deșeurilor. Au fost introduse sancțiuni noi pentru nerespectarea acesteia și au fost majorate substanțial o parte din amenzi. De exemplu, pentru incendierea oricărui tip de deșeu, substanță sau obiect, ori pentru îngroparea deșeurilor, amenzile ajung la 45.000 de lei.

S-a schimbat legea pentru toți românii care îngroapă sau distrug deșeuri

Ordonanța de Urgență 92/2021 referitoare la regimul deșeurilor a suferit mai multe modificări. De acum înainte, incendierea oricărui tip de deșeu și/sau substanță ori obiect a devenit infracțiune și poate fi pedepsită cu închisoare de la trei la cinci ani sau cu amendă. În forma veche, arderea deșeurilor putea aduce persoanelor fizice amenzi cuprinse între 10.000 și 20.000 de lei.

Modificările s-au adus prin legea nr.17/2023, iar incendierea oricărui tip de deșeu și/sau substanță sau obiect, ori îngroparea deșeurilor pot fi pedepsite cu închisoare de la unu la cinci ani sau cu amendă, atunci când cantitatea sau impactul asupra mediului ori asupra vieții, integrității corporale sau sănătății persoanelor nu poate fi neglijată. În acest context, persoane fizice pot primi amenzi între 30.000 și 45.000 de lei.

Este important de reținut că sancțiunile de mai sus nu se aplică doar la arderea deșeurilor, ci și la aruncarea sau ascunderea lor, alături de abandonarea lor. De asemenea, pe lângă eliminarea deșeurilor în afara spațiilor autorizate în acest scop, mai nou sunt interzise și deținerea ori păstrarea lor în afara spațiilor speciale amintite, conform avocatnet.ro.

Nu în ultimul rând, autoritățile române au dreptul să-ți confiște mașina, bunurile și mijloacele folosite la săvârșirea contravenției pentru abandonarea, aruncarea sau eliminarea deșeurilor în spații neautorizate, incendierea deșeurilor ori îngroparea deșeurilor, după caz.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele