Cel mai mare zăcământ de gaze naturale din Europa se închide, în ciuda crizei energetice. Care este motivul
Cel mai mare zăcământ de gaze naturale din Europa se închide din cauza problemelor de siguranţă, notează publicaţia britanică Financial Times (FT), citând oficiali guvernamentali olandezi.
Cel mai mare zăcământ de gaze naturale din Europa se închide în 2023
Olanda vrea să închidă zăcământul Groningen, cel mai mare din Europa, dar la care producţia a fost redusă în anul 2010 din cauza cutremurelor. Autorităţile vor monitoriza situaţia, pentru a vedea dacă, după această iarnă, va exista un deficit de aprovizionare cu gaze pe continent, şi, dacă va fi nevoie, zăcământul ar putea rămâne operaţional până în octombrie 2024, a spus Hans Vijlbrief, secretar de stat în Ministerul Minelor, pentru FT.
Zăcământul de gaze naturale Groningen, situat aproape de graniţa cu Germania, produce doar o fracţiune din capacitatea sa. Totuşi, extracția continuă deoarece guvernul olandez este presat să majoreze cantitatea de gaze scoasă, după ce invadarea Ucrainei de către Rusia a provocat un deficit de aprovizionare în Europa, a explicat oficialul guvernamental.
Măsură radicală din cauza cutremurelor
Luna viitoare, o anchetă a Parlamentului va publica un raport care confirmă că fostul Executiv a ascuns faptul că extragerea gazelor a provocat cutremure.
Câmpul Groningen conține aproximativ 450 de miliarde de metri cubi de gaz, cantitate suficientă pentru a acoperi importurile Europei din Rusia timp de trei ani. Gazul este îngropat sub un sol argilos moale, care amplifică activitatea seismică, potrivit The Guardian. În timpul cutremurelor, pământul „sare în sus ca budinca”, a dezvăluit un martor.
Cea care conduce domeniul este Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), fondată de Shell și ExxonMobil. Compania s-a ocupat de multe dintre plângeri, dar, în urmă cu șase ani, guvernul olandez a preluat conducerea.
Cine este acuzat că a ascuns realitatea
NAM nu a comentat cazuri individuale, dintre care unele sunt gestionate de diferite agenții, dar a recunoscut că s-au făcut greșeli. Inițial, „tratarea cererilor a fost prea lentă și, din cauza numărului mare de cereri, atenția nu a mai fost concentrată asupra persoanelor care aveau cea mai mare nevoie”, a afirmat un responsabil olandez.
„Din 1993, NAM a recunoscut că producția de gaz poate duce la activitate seismică și dăuna caselor”, dar „nivelul producției din Groningen este stabilit de ministrul Afacerilor economice și climei, nu de NAM ca operator de teren. Ministerul este singurul responsabil pentru securitatea aprovizionării”, a punctat un oficial.