Obligatoriu pentru toți românii care nu stau la adresa din buletin: toți trebuie să știe ce spune legea, te poate costa scump
Ai buletinul la o anumită adresă, dar tu, de fapt, locuiești cu chirie în altă parte? Trebuie să fii atent, deoarece legislația prevede clar faptul că ai anumite obligații legate de locuința unde stai, deși nu este cea stipulată în actul tău de identitate.
Sute de mii de români locuiesc în chirie și, conform estimărilor celor din piața imobiliară, e posibil ca numărul lor să mai crească în perioada următoare. Explicația acestui fenomen e deosebit de simplă. Creditele imobiliare și ipotecare au devenit din ce în ce mai inaccesibile românilor.
Dobânzile sunt mai piperate ca niciodată în ultimii 10-12 ani, iar acest lucru înseamnă că mulți vor prefera să amâne achizițiile, fie ele cu banii jos sau prin împrumuturi.
Nu este tocmai o perioadă prielnică în care să te aventurezi să faci astfel de investiții, motiv pentru care chiriile ar putea fi la mare căutare în perioada următoare.
Tocmai de aceea, îți prezentăm o serie de prevederi legislative ale Codului fiscal, pe care trebuie să le știi în calitate de chiriaș, fiindcă lucrurile sunt foarte clar reglementate și niciun aspect nu este lăsat la voia întâmplării.
Ce spune legea, de fapt. Fii foarte atent
Astfel, trebuie să știi, de exemplu, ce prevede Art. 1788 din Codul civil, referitor la sarcina reparațiilor într-o locuință scoasă la închiriere:
„Locatorul este obligat să efectueze toate reparaţiile care sunt necesare pentru a menţine bunul în stare corespunzătoare de întrebuinţare pe toată durata locaţiunii, conform destinaţiei stabilite potrivit art. 1799 (n.red. destinația stabilită prin contract; aceasta poate fi locuință, sediu de firmă etc).
Sunt în sarcina locatarului reparaţiile locative, a căror necesitate rezultă din folosinţa obişnuită a bunului”, se arată în lege.
De asemenea, conform Art. 1802 din Codul Civil, „în lipsă de stipulaţie contrară, reparaţiile de întreţinere curentă sunt în sarcina locatarului”. Trebuie să mai știi, de asemenea, faptul că locatarul răspunde pentru degradarea bunului închiriat în timpul folosinţei sale, inclusiv cea cauzată de incendiu, dacă nu dovedeşte că a survenit fortuit.