16 ian. 2023 | 10:02

Ultimii opt ani au fost cei mai fierbinți înregistrați vreodată pe Pământ: ce înseamnă asta, cum ne afectează încălzirea globală

ACTUALITATE
Ultimii opt ani au fost cei mai fierbinți înregistrați vreodată pe Pământ: ce înseamnă asta, cum ne afectează încălzirea globală

Ultimii opt ani au fost cei mai călduroși din istorie, chiar și cu influența de răcire a unui model meteorologic La Niña din 2020, a anunțat recent serviciul de monitorizare a climei al Uniunii Europene. Încălzirea globală e la cote alarmante.

Temperaturile medii din 2022 – care au văzut o cascadă de dezastre naturale fără precedent – îl fac al cincilea cel mai cald an de când au început înregistrările în secolul al XIX-lea, potrivit Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice.

Pakistanul și nordul Indiei au fost pârjolite de un val de căldură de primăvară de două luni, cu temperaturi susținute cu mult peste 40 de grade Celsius, urmate în Pakistan de inundații care au acoperit o treime din țară, au afectat 33 de milioane de oameni și au cauzat aproximativ 30 miliarde de dolari în daune și pierderi economice.

De asemenea, Franța, Marea Britanie, Spania și Italia au stabilit noi recorduri medii de temperatură pentru 2022, Europa în ansamblu trecând pe al doilea an cel mai călduros din istorie, a spus Copernicus într-un raport anual.

Încălzirea globală e de neoprit

Valurile de căldură de pe tot continentul au fost agravate de condițiile severe de secetă. Temperaturile europene au crescut de peste două ori mai mult decât media globală în ultimii 30 de ani, regiunea înregistrând cea mai mare rată de creștere a oricărui continent de pe glob.

„2022 a fost încă un an de extreme climatice în Europa și la nivel global”, a declarat Samantha Burgess, șeful adjunct al serviciului Copernicus pentru schimbări climatice, într-un comunicat.

„Aceste evenimente evidențiază faptul că deja trăim consecințele devastatoare ale încălzirii lumii noastre”.

Mai mult, părți mari din Orientul Mijlociu, China, Asia Centrală și Africa de Nord au înregistrat, de asemenea, o medie de căldură fără precedent în tot anul 2022.

China și Europa de Vest au raportat efecte negative asupra agriculturii, transportului fluvial și gestionării energiei legate de condițiile meteorologice. De asemenea, regiunile polare ale Pământului au cunoscut și anul trecut temperaturi record.