Alimentul banal care a devenit mai scump decât carnea de vită: sunt pline beciurile românilor
În cazul în care credeai că alimentele s-au scumpit extraordinar de mult în România ultimului an, vei fi uimit să afli că există țări în care scara valorilor pentru anumite produse este complet diferită comparativ cu țara noastră. Nu de alta, dar pare ciudat, dacă nu absurd, ca ceapa să fie mai scumpă decât carnea de vită.
Filipine se confruntă cu o situație fără precedent, ministerul Agriculturii caută să importe 22.000 de tone de ceapă pentru a asigura aprovizionarea pieței interne. Nu de alta, dar prețul pentru acest ingredient esențial la gătit a explodat. Conform estimărilor, dincolo de faptul că a depășit carnea de vită ca valoare de achiziție, are cel mai mare preț din lume și este responsabil de creșterea inflației până la maximul ultimilor 14 ani.
Ceapa, mai scumpă decât carnea de vită
Dezbaterea legată de un import masiv de ceapă a făcut subiectul unei reuniuni a unui comitet de experți și urmează să fie supusă aprobării de către președintele Ferdinand Marcos Jr, conform declarațiilor făcute de secretarul său, Rex Estoperez. Ca referință, conform Agerpres, Marcos este și ministru al Agriculturii, pe lângă președinte.
Achizițiile de pe piața externă „ar fi o soluție bună timp de o lună, pentru a reduce prețurile. Nu putem să nu facem nimic, pentru că unul dintre factorii care stimulează inflația este prețul la ceapă”, a spus Estoperez. Acesta a subliniat, însă, că importurile vor fi doar o „soluție temporară” și că, pentru moment, nu există planuri care să vizeze alte importuri.
Ca referință, ca să înțelegi mai bine gravitatea problemei, în Filipine se consumă în medie 17.000 de tone de ceapă pe lună, iar dacă importul se va aproba, marfa ar trebui să ajungă în prima săptămână din februarie ca să acopere deficitul pe aproximativ 30 de zile.
La momentul de față, în Filipine, un kilogram de ceapă roșie se vinde cu 650 de pesos sau aproximativ 55 de lei, ceapa albă se vinde cu echivalentul a 50 de lei. Un kilogram de carne de pui în aceeași țară este de trei ori mai ieftin, iar un kilogram de carne de vită, cu aproximativ 25% mai accesibil. La fel ca în bucătăria românească, ceapa este un ingredient fundamental în rețetele filipineze.