06 ian. 2023 | 08:25

Descoperire uriașă care schimbă tot ce știam despre plante: cercetătorii oferă o explicație interesantă

ACTUALITATE
Descoperire uriașă care schimbă tot ce știam despre plante: cercetătorii oferă o explicație interesantă

Învăluite de umbrele pădurilor încântătoare din Asia, pot fi văzute creșteri ciudate care ies cu ochiul dintre așternutul de frunze ca fantomele florilor moarte de mult.

Găsit pe scară largă în Asia de Est și de Sud-Est, de la Himalaya până în Japonia, Monotropastrum humile se credea a fi o singură specie. Acum, cercetătorii din Japonia și Taiwan au descoperit o plantă cu nuanțe roz care se califică drept o specie unică în sine, una pe care au numit-o Monotropastrum kirishimense.

Rețele largi de lemn – rețele incredibile de ciuperci și rădăcini de plante care se întind în păduri întregi – acționează ca autostrăzi pentru livrările de nutrienți, precum și fire pentru transferul de informații între plante prin semnale electrice și chimice.

Aceste conexiuni ajută la întărirea unei păduri în ansamblu prin distribuirea resurselor din zonele rețelei bogate în nutrienți la zonele sărace în nutrienți. De asemenea, permit plantelor să se avertizeze reciproc de prădători și chiar să le protejeze de secetă.

În schimbul acestor servicii, plantele își plătesc aliații cu unele dintre hidrocarburile pe care le produc prin fotosinteză.

Cea mai distinctă trăsătură a variantei japoneze nou descrise sunt petalele sale roz roșii, dar există și alte diferențe, notează cercetătorii.

O descoperire importantă

Spre deosebire de vărul lor M. humile, rădăcinile plantei nou descoperite abia ies din sol. Ele sunt, de asemenea, mai puternic asociate cu o linie Russula de micorize, în timp ce M. humile favorizează o varietate complet diferită de ciuperci.

Mai mult, în ciuda creșterii unul lângă celălalt, sezonul de înflorire al lui M. kirishimense nu se suprapune cu cel al lui M. humile, înflorind la 40 de zile după cea mai cunoscută specie. Acest studiu al acestor interacțiuni ale ciclului de viață dintre fauna sălbatică și forțele fizice de pe pământ, cum ar fi anotimpurile, se numește fenologie.

„Dovezile noastre cu mai multe fațete ne conduc la concluzia că acest taxon este distinct din punct de vedere morfologic, fenologic, filogenetic și ecologic și, prin urmare, ar trebui să fie recunoscut ca o specie separată”, concluzionează ecologistul Kenji Suetsugu și colegii de la Universitatea Kobe în lucrarea lor.

„Studiul nostru prezintă posibilitatea incitantă ca o schimbare a gazdei în M. kirishimense, către o linie specifică Russula, să declanșeze speciația ecologică”.

Sezoanele lor diferite de înflorire asigură că polenizatorul primar pe care îl împărtășesc, bondarul Bombus diversus, nu poate da accidental unei specii polenul celeilalte, prevenind hibridizarea.

Multe dintre pădurile lumii sunt amenințate și, deoarece speciile de Monotropastrum se bazează pe pădurile vechi, aceste plante ciudate sunt și ele vulnerabile la dispariție.