05 ian. 2023 | 09:11

Joe Biden, îngrijorat de felul în care China a gestionat epidemia de Covid-19. Reacția, imediat după dezvăluirile OMS

ULTIMA ORĂ
Joe Biden, îngrijorat de felul în care China a gestionat epidemia de Covid-19. Reacția, imediat după dezvăluirile OMS

Președintele SUA, Joe Biden, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la modul în care China a gestionat epidemia de COVID-19, la câteva ore după ce Organizația Mondială a Sănătății a declarat că nu a raportat suficient de multe decese cauzate de virus, comentarii care vor provoca probabil un răspuns din partea Beijingului joi.

Președintele SUA, îngrijorat după datele oferite de OMS cu privire la China

Statele Unite sunt una dintre cele peste zece țări care au impus restricții asupra călătorilor din China de când aceasta a eliminat luna trecută controalele stricte ale COVID, care au protejat populația sa de 1,4 miliarde de locuitori de virus timp de trei ani.

Oficialii din domeniul sănătății la nivel mondial încearcă acum să se confrunte cu o epidemie care umple spitalele și copleșește unele case funerare, situații în contradicție cu numărul oficial scăzut de decese cauzate de virus în China.

Mike Ryan, director pentru situații de urgență la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a declarat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, că cifrele publicate în prezent din China sub-reprezintă internările în spitale, pacienții din unitățile de terapie intensivă și decesele.

Vorbind câteva ore mai târziu, Biden a declarat că este îngrijorat de modul în care China gestionează epidemia.

„Ei sunt foarte sensibili … atunci când sugerăm că nu au fost atât de comunicativi”, a declarat el reporterilor în timp ce se afla într-o vizită în Kentucky.

Comentariile OMS cu privire la lipsa de date au fost unele dintre cele mai critice de până acum și ar putea obține un răspuns critic din partea Beijingului la conferința de presă obișnuită a ministerului de externe de astăzi.

Guvernul chinez minimalizează gravitatea situației

Nu a existat o acoperire imediată a comentariilor lui Biden sau ale OMS în presa de stat chineză joi. Guvernul a minimalizat recent gravitatea situației.

Publicația de stat Global Times a afirmat miercuri, într-un articol, că infecțiile cu COVID au atins un nivel maxim în mai multe orașe, inclusiv în capitala Beijing, citând interviuri cu medici.

Dar la un spital din suburbia Qingpu din Shanghai, pacienții se aflau joi pe paturi de campanie pe coridoare, majoritatea în vârstă și mai mulți dintre ei respirau cu butelii de oxigen. Un anunț afișat pe un panou informa că pacienții vor trebui să aștepte în medie cinci ore pentru a fi consultați.

Poliția era la datorie în fața unui crematoriu din apropiere, unde un flux de persoane în doliu purtau coroane de flori și așteptau să colecteze cenușa celor dragi.

Cu unul dintre cele mai scăzute bilanțuri ale deceselor cauzate de COVID-19 din lume, China a fost acuzată în mod obișnuit că subraportează infecțiile și decesele din motive politice.

Oficialii chinezi din domeniul sănătății au declarat că doar decesele cauzate de pneumonie și insuficiență respiratorie la pacienții care au avut virusul sunt clasificate ca decese COVID.

Metodele de numărare a deceselor COVID au variat de la o țară la alta de când pandemia a izbucnit pentru prima dată în orașul Wuhan din centrul Chinei, la sfârșitul anului 2019.

Cu toate acestea, experții în boli din afara Chinei au declarat că abordarea sa ar omite mai multe alte tipuri de complicații COVID, recunoscute pe scară largă și potențial fatale, de la cheaguri de sânge la atacuri de cord, precum și septicemie și insuficiență renală.

Experții internaționali în domeniul sănătății preconizează cel puțin 1 milion de decese legate de COVID în China în acest an, în lipsa unor măsuri urgente.

Numărul tot mai mare de infecții cu COVID afectează cererea în economia chineză de 17 trilioane de dolari, un sondaj din sectorul privat a arătat joi că activitatea în domeniul serviciilor s-a redus în decembrie.