Vouchere sociale 2023: din păcate, trebuie să ne luăm gândul de la mâncarea plătită de stat. Ne-au promis că ni le dau, dar a intervenit ceva
După cum ne-au anunțat guvernanții încă de la finele anului trecut, persoanele cu venituri mici vor beneficia în 2023 de continuarea programului de vouchere sociale, prin care statul le oferă 250 de lei pentru alimentele de bază, din două în două luni. Doar că a apărut o problemă și, pentru moment, trebuie să ne luăm gândul de la tichete.
Guvernul n-a anulat programul, voucherele pe 2023 vor veni, dar a intervenit o întârziere, astfel că prima tranșă a banilor pe cardurile sociale va fi virată beneficiarilor de-abia în luna martie.
Din nefericire, trebuie să începi să te descurci altfel. Nu-ți mai pune speranțele în voucherele sociale
Prin urmare, dacă așteptai să-ți faci cumpărăturile în ianuarie cu ajutorul banilor de la stat, mai ai de așteptat și, până la primăvară, trebuie să te descurci altfel.
Amintim că ultima tranșă de bani a fost virată românilor cu venituri mici la finele lunii decembrie 2022. „Aproximativ 2,5 milioane de români, aflați în situații de deprivare materială sau risc de sărăcie, au primit IV tranșe de vouchere sociale prin programul „Sprijin pentru România”, în valoare totală de 1.000 de lei. La 19 decembrie, tuturor beneficiarilor care aveau card le-au fost virați alți 250 de lei„, a transmis Guvernul.
Ei bine, după tranșa din martie, oamenilor li se vor mai încărca voucherele sociale la fiecare două luni, cu câte 250 de lei, la fel ca anul trecut. Astfel, dacă te afli pe lista beneficiarilor, vei mai primi bani de la stat pentru alimente în lunile mai, iulie, septembrie și decembrie.
Există și o veste bună
Lista beneficiarilor de voucherele sociale este destul de lungă, iar anul acesta a fost extinsă, deci mai mulți români se vor bucura de tichete.
Astfel, dacă anul trecut pensionarii sistemului public de pensii beneficiau de vouchere dacă aveau venituri sub 1.500 de lei, anul acesta pragul a fost majorat la 1.700 de lei, pe fondul creșterii salariului minim pe economie.
Aceeași situație o regăsim și la restul categoriilor de beneficiari, peste tot au fost majorate pragurile. De exemplu, în cazul persoanelor încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu venitul până la care se acordă ajutorul este tot 1.700 lei, față de 1.500 în 2022.
În aceeași ordine de idei, familiile cu cel puțin 2 copii beneficiază și ele de tichete sociale, dacă veniturile sunt mai mici sau egale în 2023 cu 675 lei. Anul trecut, pragul era de 600 de lei.