ANAF începe vânătoarea de români: Cum se pune cu tunurile pe cetățeni fără să aibă o țintă clară
ANAF începe controalele și în cazul celorlalți români, nu doar a companiilor. Tunurile instituției vizează acum persoanele fizice, în mod aleatoriu.
Prevederile Codului de Procedură Fiscală sunt modificate în baza OUG nr.188/2022, astfel că procedurile de colectare a creanțelor fiscale, controalele și inspecțiile fiscale sunt schimbate la rândul lor. În timp ce unele modificări au intrat în vigoare în data de 29 decembrie 2022, altele își încep efectele juridice începând cu data de 8 ianuarie 2023.
Unele prevederi din actuala ordonanță arată aplicabilitatea inspecțiilor fiscale, astfel că este menționată noțiunea de „dosar administrativ al acțiunii de control”, respectiv cea de „dosar fiscal al contribuabilului”, fiind documentele aferente controlului sau cel al activității de administrare a contribuabilului.
În urma cererii scrise a acestuia, organul fiscal este obligat să pună la dispoziția contribuabilului dosarul administrativ al acțiunii de control. De asemenea, este eliminată proceudra de efectuare a unor controale tematice, astfel că organul fiscal are dreptul să efectueze controale aleatorii și antifraudă.
În situația în care organul fiscal are nevoie de documente sau informații cu privire la situația fiscală, contribuabilul este nevoit să le pună la dispoziția acestuia, fiind totodată precizat faptul că organul fiscal trebuie să indice documentele necesare din care să reiasă informațiile fiscale.
Persoanele fizice pot fi selectate pentru control în mod aleatoriu de către ANAF
Dacă plătitorul de taxe este obligat să depună anumite documente la sediul organului fiscal, el poate face acest lucru prin poștă, prin înregistrarea la registratura organului fiscal, precum și prin mijloace electronice. Totodată, va fi instituită și procedura de notificare a conformării, astfel că respectivii contribuabili asupra cărora vor fi efectuate controalele, vor primi notificări de identificare a riscurilor fiscale și de neconformările identificate de organul fiscal.
Contribuabilii au la dispoziție 30 de zile de la primirea notificării să depună sau să corecteze declarațiile fiscale. În situația în care unii dintre aceștia prezintă un risc fiscal ridicat, ei sunt supuși obligatorii inspecțiilor fiscale, inspecții care au loc la sediul organului de inspecție fiscală.
O nouă procedură a controlului Antifraudă va fi introdusă, având scopul de a preveni și combate frauda și evaziunea fiscală. În cazul în care în urma unei analize asupra veniturilor persoanelor fizice depășesc cu 10% dar nu mai puțin de 50.000 de lei, se va începe o verificare a situației personale.
Astfel, persoanele fizice pot fi alese în mod aleatoriu să fie verificate de către ANAF. Cu toate acestea, într-un an nu pot fi selectate mai mult de 10% din totalul persoanelor potențiale asupra cărora să fie efectuate analize personale, fiind totodată utilizată procedura de notificare de conformare voluntară.